fragmenty obcych stron www na mojej stronie

• Autor wątku Autor wątku szym1406
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szym1406

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Chciałbym zrobić polsą wersję amerykańskiego serwisu popurls.com, w którym prezentowałbym tytuły, zdjęcia i początkowe fragmenty artykułów z różnych serwisów (m.in. wp.pl, interia.pl, gazeta.pl, news.google.pl, dobreprogramy.pl, youtube.pl, itd.).
Czy umieszczając tytuł i wstęp do artykułu w formie hiperłącza, tak jak jest to na popurls.com, muszę mieć zgodę serwisów, z których kopiowałbym te fragmenty?

Czyli muszę mieć zgodę tych serwisów? Tak?

Pytanie 2. Chce prowadzić serwis informacyjny i wklejać artykuły z różnych czasopism, dzienników, serwisów takich jak onet. Oczywiście źródło będzie podane.

Odpowiedź: Nie, nie można tego robić bez zgody tych podmiotów. Przekopiowanie artykułów nawet z podaniem źródła będzie naruszeniem praw autorskich majątkowych, gdyż nie zostają spełnione cele cytatu. Jeśli byłby taki fragment (lepiej fragment a nie cały artykuł) podsumowany własnym komentarzem, to owszem - występuje wtedy prawo cytatu. Ale nie popadajmy też w skrajności, 30 linijek tekstu cytowanego i jedno zdanie komenatrza - nie spałenia tego warunku. Proporcje muszą być zachowane.[/cytat:2372bif5]

U mnie było by to tak:
(Nagłowek) wiadomości.wp.pl
jakiś tytul

Po naprowadzeniu przez użytkownika na tytuł pojawiał by się "dymek" ze wstępem (np. to co jest tu pod tytułem), a gdyby użytkownik kliknął na tytuł to zostałby przeniesiony na odpowiednią stronę serwisu.

Czy w takim wypadku było by to zdodne z prawem:?:

Nadal upieram się abyś przeczytał post Stefana Batorego, i zobaczył przykłady.

Ok, wyślę do wszystkich serwisów, którymi sie interesuje maile z pytaniem o kopiowanie. Jednak nurtuje mnie inna rzecz.
Otóż, chciałem aby każdy z użtkowników mógł dodać własne newsy z serwisów (przez kanał RSS), z których tylko on będzie mół kożystać po zalogowaniu się.
Sądzę, że nie muszę mieć pozwolenia na kopiowanie treści z serwisów wybranych przez użytkownika, bo tylko on będzie miał wgląd do nich po zalogowaniu się. Czy mam rację?

Ba.. jeżeli chodzi o RSSy to MZ mógłbyś spokojnie to prezentowac publicznie...

Jezeli umieszczam na stronie RSS, to wlasnie w celu udostepniania informacji... wiec zgadzam sie, ze ktos moze agregowac te informacje

I nie muszę się pytać o pozwolenie na kopiowanie nawet jeżeli będę zarabiał dzięki mojej stronie?

Ostatnia edycja:
Powrót