M
marbinek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam wszystkich. Chciałbym prosić o pomoc. Kilka dni temu podczas pobytu we Francji (turystycznie) wybrałem się z kolegą, który mieszka i pracuje we Francji, na zakupy przed imprezą. Zakupiliśmy dużą ilość alkoholu na potrzebę własna (impreza,50 but wódki). Podczas jazdy zatrzymali nas do kontroli Douane(służba celna).Stwierdzili że mam za dużo alkoholu i że zostaniemy ukarani i zatrzymają nam cały towar. Skonfiskowali nam alkohol i ukarali karą prawie 300e,twierdząc ze we Francji można mieć 10l na całe auto a nie na osobę itd. Nie znam języka francuskiego więc nie mogłem za bardzo sie spierać,kolega tez słabo zna język. Przyjęliśmy kare i odjechaliśmy.
Uważam że zostaliśmy niesłusznie ukarani,skoro przewoziliśmy alkohol na terenie Unii Europejskiej na potrzeby własne, a nie z zamiarem handlu i z tego co się orientuje europejskie prawo nie zabrania przewożenia wiecej niz 10l alkoholu:
Enterprise Europe Network w Polsce - Ile można przewieźć papierosów i alkoholu przez granice wewnątrz UE?
EUROPA - Podr?że po Europie – Zakupy
Dzwoniłem w tej sprawie do Ambasady w Lyon,ale tam mi raczej nie pomogą bo sami nie wiedzą.
Bardzo proszę o pomoc bo sądzę ze zostaliśmy niesłusznie ukarani i ponieśliśmy stratę ok 1000e.
Prosiłbym o wskazówki jak i gdzie mogę się odwołać i gdzie najlepiej najpierw udać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Marcin
Uważam że zostaliśmy niesłusznie ukarani,skoro przewoziliśmy alkohol na terenie Unii Europejskiej na potrzeby własne, a nie z zamiarem handlu i z tego co się orientuje europejskie prawo nie zabrania przewożenia wiecej niz 10l alkoholu:
Enterprise Europe Network w Polsce - Ile można przewieźć papierosów i alkoholu przez granice wewnątrz UE?
EUROPA - Podr?że po Europie – Zakupy
Dzwoniłem w tej sprawie do Ambasady w Lyon,ale tam mi raczej nie pomogą bo sami nie wiedzą.
Bardzo proszę o pomoc bo sądzę ze zostaliśmy niesłusznie ukarani i ponieśliśmy stratę ok 1000e.
Prosiłbym o wskazówki jak i gdzie mogę się odwołać i gdzie najlepiej najpierw udać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Marcin