freelancer rozliczenia

• Autor wątku Autor wątku PsychePone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PsychePone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
To mój pierwszy post na forum więc na początku chciałbym się przywitać :)

Pytanie które zadam prawdopodobnie wyda wam się błahe i proste, dlatego przepraszam, ale szukam informacji i nie jestem w stanie zrozumieć dalej jak to działa...

Sprawa wygląda następująco - zacząłem pracować jako grafik freelancer i gdy przyszło do rozliczeń zrozumiałem, że nie mam bladego pojęcia jak to robić żeby nie mieć potem problemów. Problem w tym, że nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji na ten temat. Na przykład -

Wyczytałem że istnieje coś takiego jak umowa ustna, tylko jak w takim razie coś takiego rozliczyć?

50% kosztów uzyskania przychodu przy przekazaniu praw autorskich - raz widzę że limit to 40 000 a raz 80 000. Co jest prawdziwą informacją i jak to spisać? dobrze rozumiem że wtedy podatek dochodowy odliczany jest od 50%?

Wyczytałem że pracując z firmą, mogą oni zażądać rachunku, tylko nie rozumiem jak ja mogę coś takiego wystawić?

I na koniec w jednym artykule wyczytałem, że freelancer powinien rozwarzyć posiadanie ewidencji podatkowej, jak coś takiego prowadzić?

Jeszcze raz przepraszam za pytania jakie zadaje... Naprawdę szukam informacji na ten temat ale nie jestem w stanie tego zrozumieć. Liczę, że rozumiecie i obejdzie się bez dużych obelg.

Pozdrawiam Piotr

PsychePone napisał:
... Wyczytałem że istnieje coś takiego jak umowa ustna, ...
W Twoim przypadku taka umowa będzie to umowa o dzieło i żadne prawa nie będą przenoszone, tylko udzielona licencja.
PsychePone napisał:
... 50% kosztów uzyskania przychodu przy przekazaniu praw autorskich - raz widzę że limit to 40 000 a raz 80 000. ...
Przede wszystkim zastosowanie kup 50% przysługuje zarówno przy rozporządzaniu jak i korzystaniu z praw autorskich czyli nie zależnie czy udzielasz licencji czy przenosisz prawa autorskie majątkowe masz prawo do kup 50%, obecnie obowiązuje limit 85528 zł po przekroczeniu, którego nie możesz już naliczać kosztów.
PsychePone napisał:
... Wyczytałem że pracując z firmą, mogą oni zażądać rachunku, tylko nie rozumiem jak ja mogę coś takiego wystawić? ...
Normalnie na papierze piszesz "RACHUNEK" i wszystkie niezbędne informacje, wzory odnajdziesz w sieci.
PsychePone napisał:
... freelancer powinien rozwarzyć posiadanie ewidencji podatkowej ...
Raczej uproszczoną księgowość czyli w zeszycie spisujesz co kupiłeś i parametry rachunku, co sprzedałeś i również parametry rachunku. Jak wyżej, wzory odnajdziesz w sieci.
Zasady płacenia podatku dochodowego również były już tutaj omawiane.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź! Jeszcze mam kilka pytań - jak powinna wyglądać sprawa z umową bo tego chyba do końca nie rozumiem. Wyczytałem że trzeba to sobie pocztą wysyłać. Są jakieś inne sposoby?

Jedynie przy przenoszeniu praw autorskich majątkowych oraz udzielaniu licencji wyłącznej jest konieczność stosowania formy pisemnej umowy, każde inne korzystanie z Twoich utworów jej nie wymaga. Faktem jest, że w interesie zleceniodawcy jest mieć udokumentowane zasady korzystania z utworu, nie mniej to Ty decydujesz w jakie sposób ma się to odbywać.

Czyli bez pisemnej umowy nie mogę skorzystać z kup 50%?

A skąd taki wniosek :?: Możesz, czytaj ze zrozumieniem.

Przepraszam, to wszystko jest dla mnie naprawdę trudne do ogarnięcia... Czyli po prostu nie mogę udzielić licencji włącznej?

Jeszcze co do tej umowy ustnej, w takim razie nie muszę nic wysyłać klientowi, wystarczy że się dogadamy i to tyle? Tylko dalej nie rozumiem jak mam coś takiego rozliczyć...

PsychePone napisał:
... Czyli po prostu nie mogę udzielić licencji włącznej?...
Wyłącznej oraz przenieść praw bez umowy pisemnej nie możesz.
PsychePone napisał:
... Jeszcze co do tej umowy ustnej, w takim razie nie muszę nic wysyłać klientowi, wystarczy że się dogadamy i to tyle? Tylko dalej nie rozumiem jak mam coś takiego rozliczyć...
Wyślesz klientowi rachunek na podstawie, którego on Ci zapłaci. To kto odprowadzi podatek dochodowy zależy od tego kto jest klientem (opisywane wielokrotnie na FP). Ty z dochodów rozliczysz się w zeznaniu rocznym.

PS.
Poczytaj też o licencji domniemanej.

Powrót