Freizügigkeitbescheinigung - jak udowodnic, że sam jestem w stanie sie utrzymac?

• Autor wątku Autor wątku martin76dk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martin76dk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dobry wieczór.

Czy ktoś zorientowany w temacie jest w stanie mi pomóc? (liczę najbardziej na kolegę Pogodniaka :? )

Przyjechałem 2 tygodnie temu do Niemiec, szukam pracy. Jestem zameldowany od dnia przyjazdu. Byłem w jednej z agencji pracy i powiedziano mi, że praca dla mnie jest, ale potrzebuję w/w świstek. Wyczytałem, że aby go uzyskać muszę udowodnić, że jestem w stanie sam się utrzymać w Niemczech. Czy wystarczy wyciąg z konta? Jeśli tak to za jaki okres? Mam trochę oszczędności, ale nie wiem czy to nie będzie za mało? Może wpłacić jakąś dodatkową kwotę, aby suma była poważniejsza? Oczywiście mam konto póki co tylko w polskim banku. W jaki sposób jest to weryfikowane?

Mam też pytanie w jaki sposób postarać się o wymagane ubezpieczenie - mam to zrobić w Polsce, czy tutaj w Niemczech?

Z góry dziękuje za poświęcony czas.

26 października 2012, a więc nie tak dawno, Bundestag, czyli niemiecki parlament, zmienił ustawę, a mianowicie ten tzw. "Freizügigkeitsgesetz" (trwa dyskusja, jak to przetłumaczyć, zwłaszcza na angielski (???), ale chyba nie będzie błędu, jeśli nazwę to: "ustawa o wolnym poruszaniu/przemieszczaniu się"). Ta zmiana tej ustawy polega właśnie na tym, że Bundestag to poświadczenie, o którym piszesz, i które przewidziane było tą ustawą, czyli to "Freizügigkeitsbescheinigung", wyrzucił z tej ustawy i nie wprowadził niczego podobnego w jego miejsce. Okazywać trzeba będzie tylko poświadczenie zameldowania, czyli ten papier, który dostaje się przy zameldowaniu. Ta zmiana ustawy, uchwalona przez Bundestag 26 października 2012, likwidująca to "Freizügigkeitsbescheinigung" wchodzi w życie z dniem opublikowania w Bundesgesetzblatt, czyli w takim niemieckim Dzienniku Ustaw. Przyznam się, że jeszcze nie sprawdziłem, czy ta zmiana ustawy jest już opublikowana. Sprawdzę jutro, jak się trochę wyśpię.
Ale jescze parę zdań o tym dokumencie: Praktyka urzędów w Niemczech odnośnie tego dokumentu jest (mam nadzieję, że można już pisać "była") bardzo niejednolita; co miasto, to inne podejście do tego. Nie piszesz w jakim mieście wzgl. gminie to załatwiasz, dlatego nie mogę napisać bardziej szczegółowo. W każdym razie to, że możesz się sam utrzymać, mogłeś udowodnić także wyciągami z konta bankowego, a przepisu, który by mówił, za jaki okres, na pewno nie ma; czyli widzi mi się jakiegoś babska w urzędzie. Na szczęście został ten chaos ustawą z dn. 26. paźdiernika 2012 zlikwidowany.

Uzupełniam moją wypowiedź na temat "Freizügigkeitsbescheinigung": Od 7.01.2013 nie będą wystawiane "Freizügigkeitsbescheinigung". Zmiana ustawy uchwalona 26.10.12 (Freizügigkeitsgesetz) wchodzi zatem w życie 7.01.2013; zmiana ta nie przewiduje niczego innego w miejsce tego zaświadczenia. Tam gdzie było ono dotychczas wymagane, można będzie w razie potrzeby przedkładać poświadczenie zameldowania.

Powrót