Chcialabym sie dolaczyc do tematu.
Od grudnia mieszkam z dzieckiem u przyjaciela.Jestesmy zameldowani na stale i ja mam Freizugigkeitbescheinigung.Wczesniej dowiedzialam sie ze jesli jestem na utrzymaniu przyjaciela to przy staraniu sie o pobyt bede musiala wykazac zarobki przyjaciela i jak cytuje:
"...Składając wniosek o pozwolenie na pobyt trzeba najczęściej zebrać wszystkie z poniższych dokumentów:
ważny dowód osobisty lub paszport
dwa aktualne zdjęcia paszportowe
dowód ubezpieczenia zdrowotnego
deklarację miejsca pobytu (Anmeldebestätigung)
dowód posiadania środków finansowych (zazwyczaj list od pracodawcy) lub – w przypadku studentów lub nie zatrudnionych – odpowiednich środków finansowych (Finanzierungsnachweis - około 700 €/miesięcznie). Osoby prowadzące własną działalność gospodarczą nie są zobowiązane do potwierdzenia ich sytuacji finansowej.
Świadectwo Zdrowia na pozwolenie na pobyt (Gesundheitszeugnis für Aufenthaltserlaubnis), który można uzyskać u każdego niemieckiego lekarza lub w urzędzie zdrowia (Gesundheitsamt). Certyfikat u lekarza kosztuje około 150 €, a w przychodni ok. 75 €.
świadectwo o niekaralności (Führungszeugnis), które można też uzyskać w Ambasadzie RP lub w konsulacie".
Ja tym czasem przy meldunku dostalam Freizugigkeitbescheinigung i znajomi ktorzy mieszkaja tu od lat mowia ze teraz to mi wystarcza.
Czy cos sie zmienilo i naprawde mi to wystarczy np.przy sprawach w urzedach kiedy zarzadaja ode mnie pozwolenia na pobyt,to ten Freizugigkeitbescheinigung jest wystarczajacy?