Frirma w UK uslugi internetowe w innych krajach

• Autor wątku Autor wątku sergi81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie rozumiem tylko dlaczego tak bardzo upierasz sie przy podatku VAT ?? Jezeli nie jestes Vatowcem to wystawiasz fakture bez Vat-u, wowczas tez sam nie mozesz odliczyc Vat-u od ewentualnych rachunkow , ktore wystawione sa dla Ciebie przez firme ktora jest takim podatnikiem i musi Ci taka fakture wystawic.

- W Anglii jest o tyle fajnie z tego co wiem, ze ma sie zgadzac w rozliczeniu - nikt Ci tam do herbaty nie zaglada czy aby na pewno ja poslodziles - Przy Ltd jest wymagana pelna ksiegowosc, ktora musisz trzymac przez kolejne 5 lat

Sokoleoko - w tym problem, że bedę wiedział skąd pochodzą - głównie chodzi o Polskie firmy aby zapłaciły za usługę premium, dzięki czemu bedą zamieszone ich reklamy na stronie, bedą mieć dostęp do usług premium itp, i oczywiscie wszystko dotyczy terytorium Polski. Kolejny pomysł, w przyszłości aby płacili mi miesiecznie za kozystanie z opcjii jakie im zaoferuje strona.

Tak na logike - to nie jest jedyne miejsce gdzie pytam i zdania są podzielone, niektórzy mowia aby zalozyc jednoosobowa działalnosc i tam smigac wszystko, inni ze mozna mieć przedstawicielstwo lub oddział uk firmy, badz tez tymczasowo - nie trzeba robic nic.

Eliss, jestes w Lonynie i zajmujesz się tego typu sprawami? Rozliczenia LTD itp? Może bys mi to wyjasniła kiedys prywanie, daj znac na PM :)

Alleluja! Dziekuje Eliss, tego mi bylo trzeba :). Wobec tego odpuszcze sobie poki co rejestrowanie jako VATowiec. Przynajmniej nie bede musial co kwartal skladac raportu.
Co do solidnej ksiegowosci - to wiadomo. Ma sie zgadzac w ksiegach.

A powiedzcie mi jeszcze - czy rozgarniety, inteligentny i umiejacy liczyc, ale bez odpowiedniego wyksztalcenia czlowiek poradzi sobie z ksiegowaniem i skladaniem corocznych raportow do urzedow? Czy jednak jest to na tyle trudne, ze zdecydowanie lepiej zatrudnic fachowcow?

tktk: wedlug mnie nie ma sie czego obawiac i ja bym nie zakladal oddzialu w Polsce. Na pewno bezpieczniej w takiej sytuacji otwierac oddzialy w kazdym kraju, ale przy uslugach swiadczonych przez strony www naprawde brak przepisow, ktore by okreslaly chociazby gdzie jest w takiej sytuacji miejsce swiadczenia uslug... Miejsce dzialania serwera? Miejsce, z ktorego klient klika? A moze jeszcze cos innego?
Mozna bylo o tym poczytac chocby przy okazji ostatniego majstrowania naszego rzadu przy bukmacherach.

ps. nie moglem edytowac poprzedniego posta, dlatego jeden po drugim, wybaczcie :).

Co do miejsca swiadczenia uslug elektronicznych to wydaje mi sie ze w Polsce sa odpowiednie przepisy rozporżądzenie Rady (WE) z 17 października 2005r. nr 1777/2005 w styczniu tego roku jakies tam zmiany zaszly ( oczywiscie odnosi sie to glownie podatkiu VAT ) wiec radze zapoznac sie bo osobiscie nie mam pojecia jak to wyglada w Polsce ;

sklep internetowy a self employed / handel miedzynarodowy

Witam
Prowadze dzialalnosc w UK na bazie Self Employed pytnie brzmi czy moge otworzyc sklep internetowy w jezyku polskim z polska domena(.pl) oraz sprzedawac produkty w internecie (nieposiadajac przy tym siedziby w polsce).
Prosze o odpowiedz badz sugestie . Pilne!

Czy dobrze rozumiem przedstawicielstwo dla self employed? oddział?
Mysłałem że tylko ltd może otwierać oddziały, przedstawicielstwa.

Dyskusja toczy sie raczej pod wzgledem LTD. Natomiast jezeli sa to uslugi internetowe to nie potrzebne sa odzialy - pod warunkiem,ze swiadczy sie uslugi dla kilku krajow wydaje mi sie, ze takie pytania powinne byc skierowane do polskich dzialow bo tam wam odpowiedza czy zarejstrowana dzialalnosc /firma moze swiadczyc takie uslugi w Polsce bez koniecznosci rejstracji.

No tak. Ale czy faktycznie są przesłanki aby tylko Ltd itp. spółki o osobowości prawnej były zobligowane do otwierania oddziałów w celu prowadzenia dział. gosp. za granicą /tu w PL?
Czy może Sole Trader też jest zobligowany?

Witam, chcialabym zalozyc firme sprzatajaca w uk. Gdzie musze sie zarejstrowac???, bardzo prosze o pomoc.:)

ropuchNH napisał:
No tak. Ale czy faktycznie są przesłanki aby tylko Ltd itp. spółki o osobowości prawnej były zobligowane do otwierania oddziałów w celu prowadzenia dział. gosp. za granicą /tu w PL?
Czy może Sole Trader też jest zobligowany?

Sadze, ze o to nalezy pytac w dzialach polskich . Moze na prawie gospodarczym.

olimpiaa napisał:
Witam, chcialabym zalozyc firme sprzatajaca w uk. Gdzie musze sie zarejstrowac???, bardzo prosze o pomoc.:)
w HM Revenue & Customs

Frirma w UK sprzedaż w Polsce pytania

witam, jestem zainteresowana założeniem własnej działalności. Pozyskanie środków pieniężnych na intensywny rozwój firmy z UE, jest prawie niemożliwe, a jesli nawet dostanę dotację ok 40 000, to urzędasy szybciutko sie postarają, bym zniknęła z rynku, płaciła mandaty.... a mój pomysł i kontakty wiążą sie z tymi dwoma krajami. Mam pytanie 1. w jaki sposób założyć firmę w UK, tak by była możliwa sprzedaż rzeczy w Polsce. 2. Zakładam firme w Anglii, jaki płace podatek? 3. Zakładam firmę w Anglii, towar w dobrej cenie sprzedaję w Polsce, ( dobrej = niższej niż na rynku 4. co z ubezpieczeniem? płace tylko w UK, bedac w 2 krajach?

1 . chce kupowac rzeczy w UK, sprzedawać je w Polsce. Jak to korzystnie dla mnie rozwiązać? 2. Bede mieszkała w anglii i w polsce, co z ubezpieczeniem, podatkami? pozwolenie na handel?

Witam Wszystkich .

Mam pytanie.
Mieszkam w Anglii , chcę założyć firme self employer , ma to być sklep internetowy z odzieżą, skierowany do całej Europy.
Towar będe brał od Polskich importerów , tak samo sklep robi mi Polska firma, i z tego co rozumiem musze normalnie zapłacić Polski podatek od towarów i usług??
Czy zakładając firme w jednym mieście , będe mógł zmienić adres bez problemu , czy niebęde musiał zmieniać , bo za kilka miesiecy będe się przeprowadzał.

Czy zna ktoś dobrgo doradce który pomoże w zaożeniu firmy , podatkach itp.za normalną cene , niemówie tutaj o biurach które się tym zajmują.

Pozdraiwiam serdecznie.

witam mam pytanie chce otworzyć działalność w UK na zasadach samozatrudnienia ale świadczyć usługi w Polsce wystawiam jedna fv polskiej firmie. Czy mogę tak działać. firma, której wystawiam fv jest vatowcem czy w takim wypadku ja musze sie rejestrować do vatu w uk. wiem ze jest to usługa tymczasowa.

RE: Frirma w UK sprzedaż w Polsce pytania

cassiopeia77 napisał:
1. w jaki sposób założyć firmę w UK, tak by była możliwa sprzedaż rzeczy w Polsce.
zgloszenie w HMRC , lepiej zeby miec juz NIN....od reki jesli nie male korowody
2. Zakładam firme w Anglii, jaki płace podatek?
pytanie czy bedziesz miec tylko firme czy rowniez np pracowac w pl
3. Zakładam firmę w Anglii, towar w dobrej cenie sprzedaję w Polsce, ( dobrej = niższej niż na rynku
mozesz sprzedawac wszedzie w obrebie UNI
4. co z ubezpieczeniem? płace tylko w UK, bedac w 2 krajach?
..pytanie czy bedziesz miec tylko firme czy rowniez pracowac

MICH1983 napisał:
witam mam pytanie chce otworzyć działalność w UK na zasadach samozatrudnienia ale świadczyć usługi w Polsce wystawiam jedna fv polskiej firmie. Czy mogę tak działać. firma, której wystawiam fv jest vatowcem czy w takim wypadku ja musze sie rejestrować do vatu w uk. wiem ze jest to usługa tymczasowa.
nie musisz sie rejetrowac do VAT wystawisz fakture bez VAT ..pytanie podstawowe czy masz NIN

Informacje mysle , ze moga byc przydatne w temacie dla zainteresowanych

Przypominamy, że już jutro (środa 21 lipca) w godz. 14.00 do 16.00 portal
Powroty.gov.pl zaprasza na czat dotyczący uzyskiwania wsparcia finansowego
na prowadzenie własnego biznesu w Internecie.

Wracasz do Polski i chcesz założyć własną firmę? Pomyśl o biznesie w
Internecie i sięgnij po pieniądze z Unii!

Gościem portalu Powroty.gov.pl będzie Pan Mateusz Rogalski, ekspert z
Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Tematem czatu będą dotacje
unijne na e-biznes.

Ekspert odpowie na pytania dotyczące możliwości uzyskania bezzwrotnych
dotacji na prowadzenie działalności w Internecie. Wyjaśni m. in.:

- kto może ubiegać się o unijną dotację na e-biznes;
- na jaki rodzaj działalności można otrzymać dotację;
- jak dużą pomoc można otrzymać;
- w jaki sposób ubiegać się o dotację;
- jakich błędów należy unikać.

Jeżeli nie będziesz mógł uczestniczyć w rozmowie w środę 21 lipca, zostaw
pytanie dla eksperta na portalu Powroty.gov.pl. Nasz gość udzieli
odpowiedzi podczas spotkania i wraz z zapisem rozmowy będzie ona dostępna
w dziale Archuwum czatów.

Pytanie można zostawić już dziś pod adresem:
Czat, powroty.gov.pl - Masz PLan na powrót?

Podpinam się do tematu. Przeczytałem z wielką ciekawością wszystkie wpisy na tym forum i sporo wiedzy udało mi się już zdobyć. Mam jednak jeszcze kilka pytań:
Mieszkam i pracuję w UK. Mam NIN i kartę stałego pobytu (tak dla informacji). Planuję rozpocząć działalność w formie sklepu internetowego czyli ogólnie dostępnego dla urzytkowników net'u w tym również a może i szczególnie polaków (sklep jest dwujęzyczny). Chcę założyć firmę w UK głównie z powodu podwójnego opodatkowania. Mam jednak wspólnika, który mieszka w Polsce.
Śledzac powyższe posty nie widzę problemów w samozatrudnieniu, jednak jak by wyglądała sytuacja w przypadku firmy LDT w której wspólnikiem jest osoba mieszkająca w Polsce. Firma oczywiście będzie zarejestrowana w UK na mój adres domowy. Czy to jest możliwe i jak to wygląda z punktu widzenia polskiego fiskusa jeżeli za miejsce prowadzenia działalności uznamy UK. Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Powrót