Fundusz alimentacyjny - pytanie.

• Autor wątku Autor wątku Oswald
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oswald

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam nadzieję, że w dobrym dziale pytam. Mój ojciec nie płaci alimentów od dwóch lat, komornik nie może się z nim nawet skontaktować. Zamierzam wystąpić z wnioskiem o przyznanie mi alimentów od państwa ale mam pytanie kogo mam wliczać do rodziny przy obliczaniu dochodu bo nie jest to dla mnie jasne.
Wraz ze mną mieszka mama, brat i siostra lecz nikt nie ma meldunku nigdzie (wiem, dziwne). Brat pracuje i nie jest na utrzymaniu naszym (ma 24 lata). Jeżeli policzę tylko siebie i mamę dochód przekracza 725zł, jeżeli wszystkich także. Jedynie gdy uwzględnię siostrę, mamę i siebie zarabiamy mniej na osobę. Siostra nie pracuje, miała kilkaset zł dochodu ze szkolnych praktyk w zeszłym roku. Teraz skończyła szkołę i jest bezrobotna. Mogę wliczyć naszą trójkę tylko by spełnić wymogi i ubiegać się o alimenty?

Jezeli brat prowadzi oddzielne gospodarstwo,to go sie nie wpisuje.Jezeli wspolne ,to wpisuje.Zameldowanie nie ma znaczenia.

Czyli do 25 roku życia każdego się uwzględnia jeżeli zamieszkuje razem? A jak weryfikowane jest to, że mieszka z nami bądź ma własne lokum?

Wlicza sie kazdego,kto zamieszkuje razem,bez wzgledu na wiek.Co do weryfikacji,nie odpowiem.

Powrót