Fundusz Alimentacyjny

• Autor wątku Autor wątku beata2829
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beata2829

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam
Mój były mąż od maja b.r. nie płaci mi żadnych alimentów więc na początku czerwca skierowałam sprawę do komornika. Ten z kolei nie ściągnął żadnej kwoty bo ex nigdzie nie pracuje, nie wykazuje nigdzie dochodu. W zeszłym tygodniu zwróciłam się pisemnie z prośbą do komornika o wydanie zaświadczenia o nieskuteczności egzekucji komorniczej.
Mam pytanie : czy Fundusz Alimentacyjny - bo mam zamiar złożyć wniosek o zaliczkę alimentacyjną (czy jak to się zwie) - zwróci mi pieniądze tylko za 2 miesiące nieskutecznej egzekucji czy też wszystko to co od czerwca się uzbierało ? I jeszcze jedno : mam zasądzone alimenty w kwocie po 600zł miesięcznie, a fundusz wypłaca max 500zł, co dzieje się pozostałym 100zł ?
Będę wdzięczna za rzetelną odpowiedź

FA będzie płacił tylko bieżące alimenty od miesiąca złożenia wniosku; pozostałe 100 zł będą się odkładać u komornika

tak, zgadza się ale mi chodzi o to że od czerwca minęło trochę więcej niż 2 miesiące i czy to jest brane pod uwagę przez FA ?

jeśli wniosek złożyłaś wcześniej i było zawieszone postępowanie w oczekiwaniu na zaświadczenie komornika to tak

beata2829 napisał:
tak, zgadza się ale mi chodzi o to że od czerwca minęło trochę więcej niż 2 miesiące i czy to jest brane pod uwagę przez FA ?

W FA liczy sie niestety data złożenia wniosku:(

czyli już teraz mogę złożyć wniosek ale bez zaświadczenia od komornika ?

beata2829 napisał:
czyli już teraz mogę złożyć wniosek ale bez zaświadczenia od komornika ?

Jak skladalas wniosek na poczatku czerwca to komornik juz Tobie powinien wydac to zaswiadczenie-musisz sie wybrac do niego-nie wiem jak u Ciebie ale u mnie takie zaswiadczenie jest wydawane od ręki.
Wątpie,żeby w Mopsie przyjeli wniosek bez zaswiadczenia o bezskutecznej egzekucjii

dwa tygodnie temu wysłałam pocztą prośbę o zaświadczenie bezskuteczności o czym już pisałam w 1-szym poście..i nadal nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje pytanie czy za miesiące od czerwca do września FA zwróci pieniądze

beata
jeżeli złożyłaś do FA wniosek, dostaniesz wypłatę od miesiąca, w którym został złożony. jeżeli go jeszcze nie złożyłaś, dostaniesz pieniądze od miesiąca w którym złożysz go do MOPS. jak wyrobisz się do końca miesiąca, dostaniesz alimenty za wrzesień. niestety te od czerwca będą zaległe i ściągane z ojca dziecka.

Powrót