fundusz emerytalny

• Autor wątku Autor wątku abnskiba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abnskiba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
W jaki sposób odzyskać składki z funduszu emerytalnego po zmarłym ojcu?

no fundusz z renty lub emerytury,po śmierci ojca wszystkie składki są wypłacane spadkobiercy.

Oj sam nie wiesz dokładnie o co się ubiegasz :)
1.Żadne składki "z renty lub emerytury" nie podlegają zwrotowi.
2..Jeżeli chodzi o składki do Otwartego Funduszu Emerytalnego, to o wypłatę składek należy zwrócić się do tego funduszu.

Morena napisał:
Jeżeli chodzi o składki do Otwartego Funduszu Emerytalnego, to o wypłatę składek należy zwrócić się do tego funduszu.
Pod warunkiem, że dany ubezpieczony w ogóle był zgłoszony do OFE...

Skoro były składki, to był :)

Chociaż może i nie, bo mam wrażenie że piszący szuka czegoś po omacku.

tak ubiegam się właśnie od funduszu emerytalnego,ale jak mam to zrobić jak nie wiem w którym,a w zus mi powiedzieli że nie mogą sprawdzić ponieważ nie mam jego pesel ,mój ojciec płacił alimenty,nie chciał utrzymywać kontaktu,ja nie posiadam żadnych jego dokumentów,a o fakcie iż nie żyje dowiedziałem się po miesiącu,komornik mnie pisemnie zawiadomił że dłużnik nie żyje. akt zgonu,chciałbym odzyskać jakieś pamiątki,a najbardziej mi zależy na jakimś zdjęciu ponieważ nigdy nie widziałem swojego biologicznego ojca i do dziś ubolewam nad tym mocno a mam 26 lat.proszę o pomoc.

A czy nie mogłeś napisać tego wszystkiego w pierwszym poście?? Przecież nie będziemy się wszystkiego domyślać :)
Urząd stanu cywilnego - odpis aktu zgonu, tam też ustalisz PESEL.

a w jaki sposób chyba listownie mi tego nie prześlą,bo akt zgonu dostałem.a pesel?

Powrót