Fundusz gwarancyjny a kupujący który nie przerejestrował samochodu

• Autor wątku Autor wątku CrazyTechniQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CrazyTechniQ

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Cześć, mam problem. W maju 2023 roku sprzedałem samochód, ale podczas transakcji nie miałem karty pojazdu. Razem z kupującym uzgodniliśmy, że doślę najszybszym poleconym. Problem w tym, że karta do mnie wróciła a po kontakcie telefonicznym kupujący mi cukrował i zapewniał, że jak będzie przejazdem w Łodzi to do mnie podjedzie bo z Łowicza ma blisko i zabierze kartę i nawet mi zwróci za polecony. No i się zaczęło standardowo czyli pierwszy fotoradar i prostowanie, że to nie ja no i po paru miesiącach kolejny fotoradar i znowu prostowanie. No i tu największy problem : Przyszło zawiadomienie z UFG, że polisa wygasła czy coś i że trzeba zapłacić 8 500 złotych! To też naprostowałem i po około miesiącu dostałem pismo w którym uwzględniono przesłane przeze mnie dane w postaci zdjęć umowy kupna/sprzedaży. Zaznaczam, że w dzień sprzedaży zgłosiłem jego zbycie w Link4 jak i w urzędzie miasta Łodzi/wydział komunikacji. Co ja mogę jeszcze zrobić?

Karta pojazdu to od 2022 śmieć nikomu nie potrzebny, był przydatny by ściągnąć miliony z kieszeni kierowców.
Nic nie zrobisz, swoje już zrobiłeś w momencie zgłoszenia zbycia pojazdu.

-" Ehh czyli umowę w laminat i tak do końca życie będę prostować? Śmieszny kraj "- :mad: :wow: tyle jest wart obowiązek zgłoszenia zbycia pojazdu polegającego na przeniesieniu własności, wygenerowany w wyniku wykładni rozszerzającej podmiotowo art. 78 ust. 2 pkt. 1 Prawa o Ruchu Drogowym, rozciągającej ten obowiązek na osobę która już właścicielem nie jest. Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o te 250 zł, które być może uda się staroście wysępić od sprzedających pojazdy. :ooo:

Powrót