Fundusz Gwarancyjny po 20 latach domaga się pokrycia kosztów odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku Aleks 74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleks 74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Ubezoieczeniowy Fundusz Gwarancyjny wzywa mnie do natychmiastowego uregulowania należności w kwocie 5416,32
Cytuję :
W związku z faktem iż w chwili zdarzenia powodującego szkodę nie był spełniony ustawowy obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych Fundusz uregulował roszczenia poszkodowanych i na podstawie art. 110 ust. 1 ustawy z dnia 22.05.2004 o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK {Dz. U. z 2019 r. poz 2214} , występuje o zwrot wypłaconej kwoty. Dalej napisali że jeżeli nie wpłacę to sprawa do Sądu.
Po kontakcie z bardzo niemiłą Panią z UFG uświadomiono mnie że muszę to zpłacić bo do 20 lat fundusz może upomnieć sie tym bardziej że osoba poszkodowana otrzymała odszkodowanie. W 1999 r prowadziłem służbowe auto wraz z kolegą z mojej winy uderzyliśmy w drzewo i uszczerbki na zdrowiu były, dziś UFG obciążą mnie za zwrot wypłaconego odszkodowania dla kolegi. Co mogę zrobić ? Czekam na sprawę w sądzie. Dziękuje za jakąkolwiek podpowiedz.

Chyba pani z UFG nieprecyzyjnie Cię poinformowała, albo coś źle zrozumiałeś. UFG ma na dochodzenie od Ciebie zwrotu odszkodowania 3 lata od wypłaty. To poszkodowany ma 20 lat na zgłoszenie roszczeń.
Jeżeli faktycznie nie było ważnego na dzień wypadku ubezpieczenia OC, to trzeba będzie zapłacić. Z tym, że czy na pewno go nie było? Samochód był służbowy, rzadko się zdarza, żeby one były nieubezpieczone. Tylko niestety tak starych polis nie ma w ewidencji, ale może udałoby Ci się czegoś dowiedzieć w firmie?

Powrót