Fundusz pracy

• Autor wątku Autor wątku varvara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
varvara

varvara

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam, mam pytanie czy z tych danych wynika,że zostało odprowadzonych 12 pełnych funduszy pracy ?
( wypłaty za poprzedni miesiąc były zawsze 15 dnia następnego miesiąca )
i jeśli ktoś się orientuje -czy należy się z tego tytułu zasiłek z PUP.
:(

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
varvara napisał:
Byłam z tym w UP i powiedziano, że się nie należy bo nie ma odprowadzonych pełnych 12 składek na Fundusz Pracy... co zrobić ?
A kiedy będziesz się rejestrować w PUP? ... Bo przy badaniu prawa do zasiłku ma to znaczenie...

Ostatnia edycja:
Zarejestrowałam się tydzień temu jednak musiałam donieść dokument za ten właśnie ostatni miesiąc - doklejone do zdjęcia ;) i mi powiedziano przy rejestracji że jest ok, że będzie 12 miesięcy i zasiłek się należy a dziś jak to donosiłam to powiedziała mi inna kobita, że się nie należy bo nie ma :/ i liczyła 2 razy i mówi,że nie ma i nie wiem co robić

Z dokumentu wynika, że jest równo 365 dni. Poczekaj na oficjalną decyzję urzędu pracy.

gośćforum123 napisał:
Z dokumentu wynika, że jest równo 365 dni. Poczekaj na oficjalną decyzję urzędu pracy.
Nie 365 dni jest problemem...
varvara napisał:
Byłam z tym w UP i powiedziano, że się nie należy bo nie ma odprowadzonych pełnych 12 składek na Fundusz Pracy... co zrobić ?

A czy to nie to samo? Ustawa mówi o zatrudnieniu przez co najmniej 365 dni, nie o 12 miesiącach (Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy art. 71).

Według mnie są pełne 12 miesiące. Miesiąca maj 2014 nie liczymy.

Czerwca 2015 też nie liczymy.

Moim zdaniem zasiłek się należy: 365 dni przepracowane z wynagrodzeniem większym niż płaca minimalna i odprowadzanymi składkami na FP.
Owszem maja`2014 i czerwca`2015 nie można wliczyć do okresu uprawniającego do zasiłku, bo wynagrodzenie było zbyt niskie (pewnie o to Pani chodziło mówiąc "pełne składki"), ale nawet bez nich wychodzi dokładnie 365 dni.
Nie sugeruj się tym co "na szybko" powiedziała Pani, bo być może nie spojrzała na wszystkie dokumenty, albo wystukała na kalkulatorze błędną liczbę dni danego miesiąca albo też zestresowała ją kolejka petentów, którzy stali za Tobą. Takie rzeczy trzeba dokładnie i na spokojnie przeliczyć analizując wszystkie dokumenty w sprawie, tym bardziej że tutaj przepracowanych dni uprawniających do zasiłku mamy "na styk".

Tak jak doradziła gośćforum123
Kobieta.gif
, zaczekaj na decyzję PUP, bo powinno być ok.

Ostatnia edycja:
Dlaczego na zaświadczeniu wynagrodzenie jest rozpisane z przesunięciem jednego miesiąca?

Wypłata za kwiecień w maju. (pup interesuje nie data wypłaty lecz to ile osoba zarobila za dany miesiąc)

j-ms napisał:
Wypłata za kwiecień w maju. (pup interesuje nie data wypłaty lecz to ile osoba zarobila za dany miesiąc)

Ale jeśli nawet nie liczymy MAJA 2014 to łącznie z MAJEM 2015 jest 12 miesięcy - i 12 pełnych opłaconych FUNDUSZY PRACY - ... nic nie rozumiem już z tego ile osób tyle opinii :(

Ostatnia edycja:
varvara
Kobieta.gif
, wszyscy użytkownicy, który wypowiedzieli się w tym wątku są zdania, że zasiłek się należy :)

ODŚWIEŻAM TEMAT .
Otrzymałam takie pismo, i dziś na konto wpłynęły pieniążki jednak JEDYNIE tyle co na skanie.... co robić ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Wszystko ok. Wyplata byla za niepelny miesiac. W urzedach okresem rozliczeniowym jest miesiac kalendarzowy.

j-ms napisał:
Wszystko ok. Wyplata byla za niepelny miesiac. W urzedach okresem rozliczeniowym jest miesiac kalendarzowy.
Czyli w przyszłym miesiącu 583 zł dostane ?

Powrót