T
THCweapon
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Ostatnio zostałem zatrzymany przez policję, za zakłócanie ciszy, próbę zniszczenia mienia publicznego, rzucanie butelkami po piwie. Sprawa jest o tyle ciekawa, że podczas owego zatrzymania, zacząłem nagrywać wszystko telefonem i grzecznie poprosiłem panów policjantów o wylegitymowanie się, mimo tego że wiedziałem co to za osoby. Po kilku próbach uwiecznionych telefonem, nadal nie doczekałem się wylegitymowania przez funkcjonariuszy. Zostałem wezwany na policję i zostały mi przedstawione wyżej wymienione zarzuty. Nie zgodziłem się z nimi, powiedziałem że nie pamiętam żebym coś takiego robił, stwierdziłem również że nie byłem pod wpływem alkoholu, ponieważ panowie nie zrobili u mnie badania alkomatem. Zeznałem również że bałem się podawać dane osobowe ponieważ nie byłem pewien czy mam do czynienia z prawdziwymi funkcjonariuszami policji. Stąd moje pytanie, czy policjanci mieli prawo mnie zatrzymać bez wylegitymowania się i czy mogę bronić się tym argumentem przy okazji rozprawy sądowej. Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź w tej sprawie.