gadu-gadu, rozmowa jako dowód?

• Autor wątku Autor wątku lifely
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lifely

Witam. Ostatnio pewna osoba groziła mi prokuratorem, bo sam w jego toku myślenia 'groziłem' jej przyjaciółce. Do wszystkiego doszło na gg. Rozmawiając z Nią mówiłem o śmierci mojej lub jej '(...) m.usiałbym zab.ić Cieb.ie a.lbo sie.bie.' Po tych właśnie słowach 'zagadał' do mnie jej przyjaciel i zaczął grozić właśnie prokuratorem. Jestem niepełnoletni(16lat), oni mają po 20 lat. Ona zna mnie prywatnie; zna mój numer gg, telefonu, imię i nazwisko, wie gdzie się uczę.

Czy 'nękanie' za pomocą gg może być karalne? jeżeli tak to w jaki sposób? Czy rozmowy gg mogą być dowodem?

Z góry dziękuję za odpowiedź, później dopiszę coś jeśli nie napisałem wszystkiego, pozdrawiam.

Może, mogą.
Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

lub z KW

Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 3. Podżeganie i pomocnictwo są karalne.

Z k.w. to jeszcze może być to:
Art. 107. Kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany.

Jesli napisałeś to, co tu zacytowałeś, to nie masz sie czego obawiać. Żaden prokurator się tym nie zainteresuje.

cedwah napisał:
Jesli napisałeś to, co tu zacytowałeś, to nie masz sie czego obawiać. Żaden prokurator się tym nie zainteresuje.
ale Policja jak najbardziej..:P

a na jakich zasadach działa Policja? powiedzmy, że 'nękam' tą/ę osobę od miesiąca smsami/gg, ale po prostu powiedzmy też, że użalałem się nad sobą i tylko ten cytat, który podałem był taki wprost. co może zrobić Policja mając w zapleczu właśnie takie 'dowody'?

Kontrola w domu dom u ,sprawdzenie komputera dysku twardego
Jest to mało prawdopodobne ale możliwe
a Ja bym za nękanie takiej osoby zabrał ci internet na 3 miesionce smarkaczu
poza tym dziwię się że ta osoba nie zablokowała cię na gadu gadu

aha, nie życzę sobie komentowania mojego życia osobistego, zadaję tylko pytania i oczekuję odpowiedzi za które serdecznie dziękuję:)

dobrej nocy.

To, co napisałeś o 20:20 zmienia zupełnie zmienia mój pogląd na twoją sutuację. Chcesz porady, ale nie piszesz całej prawdy i nie życzysz sobie, żeby nazywać sprawy po imieniu. W tej sytuacji podzielam zdanie POKURATORTUSA z 22:36.

W takim razie jesteś winny, trzeba było o tym myśleć zanim zacząłeś kogoś nękać, teraz licz się z konsekwencjami. Oczywiście możesz być pociągnięty do odpowiedzialności. 16 lat to już taki próg.
Powinieneś dostać roczny zakaz zbliżania się do komputera. Choć mam nadzieję że dostaniesz surowszą karę.

Ludzie opanujcie się....
A Pan niech grzecznie przeprosi tę osobę i więcej z nią nie rozmawia.

Panie Lifely
Po 1 to na poczontku jak się z tego wynika nie przedstawił pan całej prawdy
Po 2 to dziwię się że tanta osoba nie zablokowała na gadu gadu ,jeśli pan atakował z kilku numerów gadu gadu
to jest już recydywa
wyobrażam sobie jak wyglądała taka rozmowa pełna wulgaryzmu ,przezwisk zastraszań itd
Ja miałem już taką sytuacje jeden gość przesadził i to bardzo
osoba młodociana niepełnoletnia
skończyło się utratą przez tą osobę internetu

Popieram przedmówców! Autorze tego tematu, obrażanie poprzez komunikator internetowy jest jednoznaczne jak byś mówił prosto w oczy, a jeżeli się wypierasz - wszysko można ustalić po ip chyba że łaczyłeś się wtedy z jakiegoś egzotycznego proxy serwera - w co po Twoich wypocinach wątpie! Powinni Ci odciąć internet i nauczyć zasad dobrego zachowania - mały wyrok w zawieszeniu by Cię nauczył szacunku do innych osób i ich prywatności , nie wspominając o nietykalności osobistej. Bo bądź co bądź grożąc znacznie przekroczyłeś nie tylko granice przyzwoitości ale także swoje prawa. A nieznajomość prawa nie zwalnia z przestrzegania go!
Życze wielu miesięcy offline! Może to Cię czegoś nauczy! np. Najpierw myśleć a potem robić.

Trzeba rozróżnić jeszcze z jaką osobą tak sie postępuje
zastrszania groźby itd
1- z kolegami
2- z znajomymi z otoczenia z forum itd
3- z obcymi

moim zdaniem zapis rozmowy z gg nie moze byc dowodem!
przeciez to wszystko mozna spreparowac.

zarowno uzytkownika, IP, jak i caly zapis rozmowy.
jak sie wie jak to mozna sie pod kazdego podszyc - zwlaszcza na gg.
nie jest to proste ale jest mozliwe zarowno w teorii jak i praktyce(tzw. spoofing gg przy wykorzystaniu LANu i dobrze dobranego OS np. Linuxa :cool:)

Stentor napisał:
moim zdaniem zapis rozmowy z gg nie moze byc dowodem!
przeciez to wszystko mozna spreparowac.

zarowno uzytkownika, IP, jak i caly zapis rozmowy.
jak sie wie jak to mozna sie pod kazdego podszyc - zwlaszcza na gg.
nie jest to proste ale jest mozliwe zarowno w teorii jak i praktyce(tzw. spoofing gg przy wykorzystaniu LANu i dobrze dobranego OS np. Linuxa :cool:)
owszem można ale trzeba to podważyć jakimiś konkretnymi argumentami, spoofing gg przy wykorzystaniu lanu? a co jeśli koleś korzysta z odrębnego łącza? os to nie wszystko ,(a szkoła hackerów to bajka)
dużo za to można zdziałać telnetem.
Jeżeli ktoś korzysta z lanu i lokalnego operatora sprawa jest prosta, każdy administrator ma obowiązek przechowywać logi na serwerze, na wniosek policji lub prokuratury musi je przedstawić. A to od jakiego providera kto ma internet łatwo sprawdzić.

Ja wszystkie rozmowy nawet z rodziną archiwizuje

oj stresujecie chłopaka, a to trochę nie w porządku; fakt, kolega trochę przegina ale to nie stanowi o tym by go gnębić i straszyć... może jeszcze wyobraźnia zapuści się w czasy wczesno-nowożytne i zechcecie go skazać na karę chłosty albo tzw. "koła" :?: :!:

tak w ogóle zacznijmy od początku - to że ktoś ma 20 lat nie znaczy że wie co, gdzie i z czyim udziałem zrobić, a jeżeli - w takich okolicznościach Cię straszy prokuratorem to najprawdopodobniej nie ma o tym przysłowiowego "zielonego pojęcia", a jedynym wytłumaczeniem jego zachowania może być chęć wymuszenia na Tobie właśnie tego typu obaw bo odpowiedzialność karna co prawda jest możliwa ale mało prawdopodobna :)

nie chcę podważać czyichś kompetencji i kwestionować jakże zajebistych pomysłów ale ten zabawny chłop więcej zdziałałby w tej sprawie powództwem cywilnym - bo mógłby jeszcze na tym zarobić, no i znacznie łatwiej dowieść swego- niż zwyczajnym "donosem" do prokuratury ;]

Ostatnia edycja:
Powrót