Galeria internetowa - autorzy zdjęć

• Autor wątku Autor wątku bartex9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartex9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Tworzę internetową galerię starych, czarno-białych zdjęć związanych z moją miejscowością. Materiały samodzielnie zbieram i skanuję od mieszkańców. Planowałem na stronie głównej napisać krótki wstęp do galerii, w którym znalazły by się nazwiska osób, od których zdjęcia otrzymałem. W samej zaś galerii, takich informacji zawrzeć nie planuję (będzie samo zdjęcie a pod spodem data wykonania i ogólne informacje o okolicznościach powstania). Czy takie rozwiązanie nie łamie praw autorskich? A może muszę autora zdjęć zamieścić pod każdą fotografią? Z góry dziękuję za pomoc w tej sprawie.

Witaj,

stare fotografie to bywa spory problem, bo naprawdę ciężko może być ustalić, czy posiadają one ochronę prawno - autorską czy nie - zarówno z powodu trudności w ustaleniu daty wykonania, jak i autora lub posiadacza majątkowych praw autorskich do zdjęcia. W grę wchodzą ustawy o prawie autorskim z roku 1926 oraz 1952. Prawdopodobnie, znakomita większość z nich nie posiada już (bądź nigdy nie posiadała) ochrony prawno - autorskiej. Poszukaj w archiwum - było już kilka razy o podobnych dylematach - opcja 'Szukaj'.

Przy wykorzystaniu zdjęć posiadających ochronę prawnoautorską kwestia podpisu określana jest w umowie o wykorzystanie zdjęcia. Przy korzystaniu z prawa do cytatu (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html) podpis pod zdjęciem powinien być. Jeśli zamierzasz oznaczyć autorstwo czy właścicieli zdjęć niechronionych (i pozostałych) to warto to zrobić porządnie - zapewne najprofesjonalniej byłoby zaznaczyć to przy każdym zdjęciu, ale może być i zbiorczo, tyle, ze też powinieneś wskazać, które konkretnie zdjęcia są czyjego autorstwa lub przez kogo udostępniane.

Powrót