Gałezie a sąsiad

• Autor wątku Autor wątku Genesis72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Genesis72

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam
Na mojej nieruchomości rosnie świerk ok. 40 letni (ok. 15 metrowy)
Gałezie przechodzą do sąsiada
Sąsiad mnie wezwał, abym usunią je i dał ternim niecałe 30 dni (do końca miesiąca), bo jek nie to on usunie o obciązy mnie kosztami
Napisałem mu, że muszę pozałatwiać zwyżkę, aby gałęzie przyciąć i proszę o przedłużenie o 30 dni terminu
Apisałem do niego, lecz on upiera się że ternin nie sztywny
Pytanie moje:

Czy może tak się upierać i co jężeli on pozwie mnie o koszty poniesione pzrez niego usunięcia gałezi?
Z tego co czytałem zgodnie art 149KC mogę wejsć na jego działekę i usuną gałęzie, zwłaszcza, że ma parking (czyli mogę wjechać zodpowiednim sprzętem)
??

Genesis72 napisał:
Z tego co czytałem zgodnie art 149KC mogę wejsć na jego działekę i usuną gałęzie, zwłaszcza, że ma parking (czyli mogę wjechać zodpowiednim sprzętem)
Tak ale odpowiada Pan za ewentualne szkody względem właściciela sąsiedniego gruntu. Termin wydaje się odpowiednio długi.
Genesis72 napisał:
co jężeli on pozwie mnie o koszty poniesione pzrez niego usunięcia gałezi?
Według mnie brak podstawy prawnej do żądania zwrotu kosztów usunięcia gałęzi.

dopytam z ciekawości - jak to się ma gdybym jako właściciel działki nie wyraził zgody na wejście? co w takim wypadku? gdyż normalnie bez zgody wejść na ogrodzony teren nie można bo grozi to naruszeniem miru domowego. czy zatem w tym przypadku ta zasada nie będzie obowiązywała? pytam w sytuacji gdy ze strony właściciela nie było wezwania do usunięcia gałęzi. Zastanawia mnie to gdyż wydaje mi się, że w przeciwnym wypadku można by się komuś ładować za ogrodzenie i tłumaczyć to chęcią przycięcia gałęzi trochę mi się wydaje to dziwne...

inta napisał:
Zastanawia mnie to gdyż wydaje mi się, że w przeciwnym wypadku można by się komuś ładować za ogrodzenie i tłumaczyć to chęcią przycięcia gałęzi trochę mi się wydaje to dziwne...
Właściciel powinien (ma obowiązek) udostępnić możliwość usunięcia gałęzi drzew/krzewów ale właściciel nieruchomości sąsiedniej nie może w tym celu przełamywać oporu czy wręcz wchodzić siłowo na posesję. W przypadku gdy właściciel nieruchomości, której dotyczyłaby ingerencja sprzeciwia się/blokuje możliwość wycinki może teoretycznie zwrócić się do sądu z pozewm o zobowiązanie właściciela do umożliwienia mu wycięcia gałęzi. W przypadku uwzględnienia takiego pozwu komornik (jeżeli trzeba z asystą funkcjonariuszy policji) może przełamać opór właściciela gruntu objętego ingerencją i w ten sposób umożliwić wycinkę.

@Genesis72 , od 1 marca do 15 października trwa okres lęgowy ptaków. Gdybyś przypadkiem widział, że jakieś ptaki nocują na drzewie albo mają tam gniazda , wtedy niestety nie możesz przycinać gałęzi ;)

Powrót