Garaż/namiot mobilny na miejscu postojowym

• Autor wątku Autor wątku barg32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barg32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie!

Idzie zima, a ja chciałbym odpowiednio zabezpieczyć przed jej efektami mój motocykl. W sieci można zakupić różnego rodzaju garaże, a raczej namioty służące za garaż. Zwracam się więc z pytaniem do Was, czy mogę taki namiot zakupić i bez żadnych dodatkowych zezwoleń umieścić go na powierzchni mojego, wykupionego miejsca postojowego. Najpewniej byłoby go dodatkowo przykręcić do podłoża, aby nie porwał go wiatr.

Pozdrawiam
barg32

Też bym tak chciał zrobić czy mogę ? Miejsce parkingowe zewnętrze przypisane do mieszkania zawarte w akcie notarialnym

Zapewne macie regulamin wspólnoty. Sprawdź, jakie zapisy dotyczą miejsca parkingowego.

Jestem niemalże pewien, że nie możecie stawiać namiotów na miejscach parkingowych. Chociażby ze względu na to, że nie ma najprawdopodobniej możliwości zakotwienia tego namiotu do podłoża, a co za tym idzie stanowi on poważne zagrożenie

Namiot bez problemu można zakotwić, czy to do asfaltu, betonu, czy kostki (tutaj będzie wymagana inna technika). Poza kotwieniem można go też odpowiednio obciążyć.
Jak przykład, że "da się" - często na parkingach supermarketów są rozkładane wielkie namioty na cały sezon, np. z artykułami ogrodowymi przy markecie budowlanym, albo serwis klimatyzacji do samochoódw na całe lato. Mały, jednostanowiskowy garażo-namiot na pewno nie będzie stanowił większego zagrożenia niż te wielkie hale namiotowe.

Tylko czy właściciel terenu wyrazi zgodę na montaż kotew.

U mnie sprawa wygląda tak, że regulamin wspólnoty nic nie mówi o miejscach parkingowych miejsce parkingowe należy notarialnie do właściciela mieszkania. Jest możliwość zakotwienia do kostki brukowej to nie jest problem robi się to tak samo jak pachołki rozkładane nikt nikogo o zdanie nie pyta kto chce zakłada na swoim i ani wspólnota ani spółdzielnia nie robi problemu co więcej nikt nikomu nic nie zgłasza.

Powrót