Garaż podziemny wyodrębniony jako osobny lokal niemieszkalny

• Autor wątku Autor wątku piok1977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piok1977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Kilka dni temu podpisalem akt notarialny na miejsce postojowe w garażu podziemnym.

Nie ma na tym hipoteki i czy muszę wypełniać PCC-3? Jeżeli tak co powinienem wpisać w pkt 24. Zwięzłe określenie treści i przedmiotu czynności cywilno prawnej oraz jak obliczyć należny podatek od czynności cywilnoprawnych (D)

Dziękuję za pomoc

PCC pobiera notariusz więc żadnej deklaracji nie składasz.

pomocny_skrzat napisał:
PCC pobiera notariusz więc żadnej deklaracji nie składasz.

Nie jestem pewny czy pobrał tą opłatę- więc chyba jednak muszę złożyć.
Czy znasz odpowiedź na moje zapytanie?

Nie musisz.

Notariusz jest płatnikiem w zakresie podatku pcc od czynności dokonywanych aktem notarialnym. Oznacza to że musi pobrać podatek, jeżeli zapomniał to jest jego odpowiedzialność, a nie Twoja.

pomocny_skrzat napisał:
Nie musisz.

Notariusz jest płatnikiem w zakresie podatku pcc od czynności dokonywanych aktem notarialnym. Oznacza to że musi pobrać podatek, jeżeli zapomniał to jest jego odpowiedzialność, a nie Twoja.

Hmm...prawde mowiac gdy podpisalem u niego akt notarialny na mieszkanie, kazał mi wpłacić 19 zł oraz wypełnić formularz PCC-3 z wpisem hipoteki umownej, czy jest różnica gdy jest wzięty kredyt lub nie - jeżeli chodzi o te PCC-3?

Tak.

Hipotekę może ustanowić w akcie notarialnym (wtedy 19zł pcc płacisz u notariusza) albo w banku przy umowie kredytowej i wtedy musisz sam złożyć deklaracje pcc.

pomocny_skrzat napisał:
Tak.

Hipotekę może ustanowić w akcie notarialnym (wtedy 19zł pcc płacisz u notariusza) albo w banku przy umowie kredytowej i wtedy musisz sam złożyć deklaracje pcc.

A nie jest tak, że osoba która podpisuje akt notarialny ma obowiązek wypełnić deklarację PCC-3 (nieważne czy jest hipoteka czy też nie)?

Piszę po raz 3 że nie ale skoro wiesz lepiej to Cię nie przekonam :o zadzwoń na krajową informację podatkową

pomocny_skrzat napisał:
Piszę po raz 3 że nie ale skoro wiesz lepiej to Cię nie przekonam :o zadzwoń na krajową informację podatkową

dzwoniłem - jestes 50 w kolejce :)
Dziękuję za pomoc w takim razie, nic nie wypełniam - nie wziąłem kredytu wna garaż więc liczę że masz rację.

[...]

Trochę poszukałem, może ktoś by chciał sie zapoznać z informacjami, niech sprawdzi załączony link

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót