Garaż samochodowy+grunty przed nim.Teren prywatny czy nie?

• Autor wątku Autor wątku myki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,jestem studentem III roku socjologii,nie znam się na prawie,postanowiłem więc zapytać o rade na forum.Posiadam garaż murowany o wielkości 18 m2,oraz teren przed garażem wielkości ok 20 m2.Zarówno garaż jak i ten teren są wykupione na tzw "Księge wieczystą" na co mam odpowiedni akt notarialny.Teren nie jest ogrodzony ani bezpośrednio nie przylega do żadnej ulicy,oddziela go trawnik szerokości ok 5 metrów .Garaż nie znajduje sie w bezpośrednim sąsiedztwie bloków,Ok 300 metrów do najbliższego bloku.Jest to swojego rodzaju "alejka garaży" przylegająca do terenów danego zakładu tworzyw sztucznych,który od 10 lat nie prowadzi produkcji z powodu bankructwa. Pytanie moje dotyczy dwóch kwestii:

-Mój zespół muzyczny odbywa próby na terenie owego garażu.Drzwi są zawsze zamknięte lecz pomimo to dzwięk trochę się niesie. Czy policja dostając zawiadomienie od jakiegoś zżędliwego mieszkańca,może wyciągnąć względem mnie jakieś konsekwencje?Jeżęli tak to jakie i jak mogę odpierać ich zarzuty?

-Na terenie przed garażem często grillujemy,popijając przy tym piwko.Zapoznałem sie z art. 14 ust. 2a ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.Ale zarówno cała ustawa jak i w/w fragment nie precyzuje interesującego mnie zagadnienia.Przy naszych spotkaniach nie zakłucamy ciszy nocnej.Czy policja może ukarać nas mandatem karnym za spożywanie alkoholu ?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc w wyjaśnieniu wątpliwośći.
Pozdrawiam

[cytat="myki":1c7x3j6s]
-Mój zespół muzyczny odbywa próby na terenie owego garażu.Drzwi są zawsze zamknięte lecz pomimo to dzwięk trochę się niesie. Czy policja dostając zawiadomienie od jakiegoś zżędliwego mieszkańca,może wyciągnąć względem mnie jakieś konsekwencje?Jeżęli tak to jakie i jak mogę odpierać ich zarzuty? [/cytat:1c7x3j6s] Policja ma prawo interweniować w końcu popełniasz wykroczenie zakłócania ciszy... Masz wtedy prawo nie przyjąć mandatu ,ale musisz liczyć się z tym ,że wtedy sprawa zostanie skierowana do Sądu Grodzkiego

[cytat="myki":1c7x3j6s]-Na terenie przed garażem często grillujemy,popijając przy tym piwko.Zapoznałem sie z art. 14 ust. 2a ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.Ale zarówno cała ustawa jak i w/w fragment nie precyzuje interesującego mnie zagadnienia.Przy naszych spotkaniach nie zakłucamy ciszy nocnej.Czy policja może ukarać nas mandatem karnym za spożywanie alkoholu ? [/cytat:1c7x3j6s] to oprócz wspomnianej ustawy zapoznaj się jeszcze ze stosownym rozporządzeniem/Zarządzeniem /Uchwałą Twojej Gminy i to czy możesz tam spożywać alkohol rozpatruj w kontekście obu tych przepisów czyli przepisu Ustawy i wydanego na jej podstawie prawa lokalnego (obowiązującego w twojej gminie)

Powrót