Gazetka - 3 Pytania

• Autor wątku Autor wątku Kasilas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasilas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
1. Wiem że jeśli chce wydawać swoją gazetkę (nie do hurtu tylko sprzedawać kilku znajomym) to muszę ją zarejestrować, moje pytanie jest proste - gdzie i za jaką kwotę można taką gazetkę zarejestrować?

2. Czy mogę sprzedawać gazetkę bez ponoszeniu jakiś tam podatków od niej? sama suma pieniędzy była by równa kosztom jej wydrukowania (nie robie jej dla pieniędzy ;/), jeśli nie to ile taki podatek wynosi?

3. Czy mogę w mojej gazetce umieścić legalnie cytat z jakiejś strony internetowej umieszczając tylko źródło z skąd pochodzi? czy do gazetki (w pewnym sensie płatnej) muszę mieć jeszcze osobne zezwolenie?

Rejestracji podlegają tylko czasopisma oraz dzienniki (co to dokładnie znaczy znajdzie Pan w ustawie o prawie prasowym z 1984 roku - art. 7). Wniosek o rejestrację składa sie w sądzie okręgowym - co trzeba zawrzeć jest w art. 20. Znajdzie Pan też go w necie, przykładowego wnioski - np http://www.wroclaw.so.gov.pl/dokumenty2.php?kat=6 - pkt. 46

Jesli chodzi o cytaty to dla samej zgody nie ma znaczenia czy jest to płatne czy nie. Prosze zapoznac się z art. 29 prawa autorskiego oraz z tematem przyklejonym odnośnie cytatów - wszystko tam jest opisane.

Zastanawia mnie w ogóle sens rejestracji takiej gazetki, jesli zamierzamy ją produkować tylko dla znajomych, nie pojawi się w kioskach i w sprzedaży ogólnodostepnej. Teraz tak mi się przypomniało, czy w szkołach - gdzie również wydaje się gazetki uczelniane - redaktorzy "głowni" rejestrują takie gazetki ;) Hm...

Powrót