Gdy wykonano decyzję a WSA stwierdzi, że nie podlega wykonaniu ?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny97

Stały bywalec
Odpowiedzi
957
Otóż otrzymałem decyzję organu l instancji mówiącą o zwrocie nienależnie pobranego świadczenia, złożyłem odwołanie do SKO. Przypuszczam, że trzeba będzie skarżyć decyzję SKO do WSA.

Decyzja SKO zakończy postępowanie, decyzja o zwrocie będzie prawomocna i organ l instancji wszczyna postępowanie egzekucyjne. Do skargi do WSA mogę dołączyć także wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji zgodnie bowiem z
art. 61 § 3 p.p.s.a. sąd może wydać postanowienie o wstrzymaniu wykonania w całości lub w części decyzji (innego aktu, czynności etc.), jeżeli zachodzi niebezpieczeństwo wyrządzenia znacznej szkody lub spowodowania trudnych do odwrócenia skutków.
Raczej taki wniosek nie przejdzie więc trzeba będzie czekać na wyrok WSA.

Teraz mamy taką sytuację, trwa rozpatrywanie skargi w WSA a organ l instancji wszczyna postępowanie egzekucyjne w administracji.

Jeżeli decyzja zostanie wykonana (np. Urząd Skarbowy zajmie z konta bankowego którego jestem współwłaścicielem określoną kwotę z decyzji) a WSA orzeknie, że uchyla decyzję organów l i ll instancji oraz, że decyzja nie podlega wykonaniu do czasu uprawomocnienia się tego wyroku to co trzeba wtedy zrobić?

Powrót