Gdzie mam złożyć PIT ?

• Autor wątku Autor wątku cudakk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cudakk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam :)

Moje pytanie jest w temacie, ale najpierw trochę informacji:

Pracuję od sierpnia 2007 roku w innej miejscowości (miasto wojewódzkie, mieszkam na stancji nie mam meldunku nawet czasowego) niż w tej co jestem zameldowany na stałe (miasto powiatowe, meldunek na stałe) i moje pytanie jest takie: Gdzie mam złożyć PIT ? Wiem, że w Urzędzie Skarbowym, ale nie wiem w jakiej miejscowości.

Wyczytałem gdzieś coś takiego:

[cytat:3jj530kr]...Adres zamieszkania to miejsce stałego pobytu w dniu 31 grudnia 2007 r. To gdzie jesteś zameldowany, nie ma żadnego znaczenia...[/cytat:3jj530kr]

Z tego co wyczytałem wychodzi jasno, że tam gdzie pracuję czyli w mieście wojewódzkim. Chciałbym się po prostu upewnić czy to dobrze rozumiem.

Zgodnie z adresem podanym w NIP-3.

hmm... No to mam dylemat, byłem pewny, że tam gdzie obecnie mieszkam lecz jak widać chyba się myliłem. Znalazłem ten cytat w pewnej gazecie więc jak widać najprawdopodobniej dalej piszą brednie. Wierze w prawdomówność i znajomość tych wszystkich "przepisów" Pana Janusza więc chyba zrobię właśnie tak jak napisał, ale jeszcze się upewnię tzn. zadzwonię do Urzędu Skarbowego :) Ciekawe czy odpowiedzą, zobaczymy, jak coś będę wiedział to dam znać.

Ja napisałem o adresie w NIP-3.
W NIP-3 podaje się adres zamieszkania (w B.4.), oraz adres zameldowania (w B.5.). To wcale nie muszą być takie same. PIT-y składa się pod podany w NIP-3 adres zamieszkania. :)
NIP-3 należy także na bieżąco aktualizować. :)

Aha :)

Już wszystko jasne dziękuje za wyczerpującą i jasną odpowiedz.

Witam,

nie jestem pewien jaki PIT mam zlozyc w mojej sytuacji i do jakiego Urzedu Skarbowego:

Przez wiekszosc 2008 mieszkalem w Polsce i prowadzilem jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza. W pazdzierniku przeszedlem na emeryture, zamknalem dzialalnosc i przenioslem sie do Azerbejdzanu gdzie podjalem prace zlecona na lokalnym Uniwersytecie. Wyjezdzajac wypelnilem NIP 3 podajac moj adres w Azerbejdzanie. Poniewaz bylem w kraju wiecej niz 183 dni, wiec rozliczyc sie musze w Polsce, tylko nie wiem do ktorego US mam wyslac swojego PITa.

1. Podejrzewam ze bedzie to nie moj 'stary' US sprzed wyjazdu lecz Trzeci Urzad Skarbowy Warszawa Srodmiescie ale nie jestem tego pewien i prosze o porade.

2. No i jaki PIT mam wypelnic? Znowu podejrzewam ze mam wypelnic PIT-36 i dolaczyc PIT-ZG i jakis tam PIT zwiazany z dzialalnoscia gospodarcza.

Serdecznie pozdrawiam,

Jacek Gajewski

Powrót