Gdzie płacić podatki?

• Autor wątku Autor wątku marzena1216
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marzena1216

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam mąż w kwietniu wyjechał do Wielkiej Brytanii i tam podjął prace na zasadzie samozatrudnienia. Nie ma tam meldunku,wynajmuje mieszkanie i jedynym potwierdzeniem że tam mieszka jest korespondencja z banku.Zadzwoniłam do Polskiego US i poinformowali mnie ze jak nie ma meldunku w Anglii to powinien płacić podatek w Polsce.Jak to jest gdzie powinien być płacony podatek? Bardzo proszę o odpowiedź.

W UK nie istnieje jako taki meldunek. Rejestrujesz sie jedynie w City Council (to taki urzad miasta) na danym adresie po to, zeby placic podatek za dom/ mieszkanie. Nie ma stalego meldunku samego w sobie.

Witam
Podatki za wsżelkie czynności płaci sie w kraju wykonania czynności podlegającej opodatkowaniu. Jeśli wiec pytasz o podatek od dochodów osiąganych przez męża z dzialanosci self-empłoyed w Uk, to oczywiście w Uk.
Pozdrawiam

O tym wiem, ale gdzie ma zapłacić podatek bo dzwoniąc do US urzędniczka była bardzo zbulwersowana że mąż w Anglii a rodzina w Polsce więc podatek musi płacić w Polsce co dla mnie jest śmieszne bo przecież to w Anglii ma założoną działalność i tam pracuje więc co ma do podatku miejsce zamieszkania rodziny?

O to mi właśnie chodziło. Dziękuję za odpowiedź Mecenas Soton.

Witam,
podłączę się pod ten wątek...
Od roku prowadzę dzialaność self-empłoyed w UK . Zrobiłam rozliczenie tu gdzie prowadzę dzialalność, do tego rozliczenia podalam kwotę renty jaką otrzymuję z ZUS-u. Zastanawia mnie czy Urząd Skarbowy w PL uwzględni to, że rozliczyliczenie ze wszystkich swoich dochodów z PL i UK zrobiłam w Wielkiej Brytanii. Zastanawia mnie również i to jak Urząd Skarbowy potraktuje comiesięczne wpłacane przez ZUS sumy, które odtrącane są z mojej renty i odprowadzane do US.
Pozdrawiam ;)

alicjacia
. Zrobiłam rozliczenie tu gdzie prowadzę dzialalność, do tego rozliczenia podalam kwotę renty jaką otrzymuję z ZUS-u. Zastanawia mnie czy Urząd Skarbowy w PL uwzględni to, że rozliczyliczenie ze wszystkich swoich dochodów z PL i UK zrobiłam w Wielkiej Brytanii.
Podejmując pracę w EU powinnaś powiadomić ZUS pobierasz rentę i masz ubezpieczenie w Polsce jeżeli ZUS dojdzie że pracujesz może wstrzymać rentę lub żądać zwrotu niesłusznie pobranych pieniędzy .Nie możesz mieć ubezpieczenia w Wielkiej Brytanii i w Polsce Czy nie tak ????
http://interpretacja-podatkowa.pl/i...podwojnego-opodatkowania-wielka-brytania.html

Ostatnia edycja:
Witam,
ZUS zna moją sytuację, że mieszkam i leczę się w Wielkiej Brytanii. A będąc w czerwcu 2011 r.na komisji lekarskiej (chodziło o przedłużenie renty) powiedziałam lekarzowi, że pracuję, co spowodowalo obniżenie przez ZUS mojej renty.
Pozdrawiam

Witam,
Moim zdaniem powinna Pani pytac u zrodel, czyli w Polsce. Przeanalizowac co jest dla Pani korzystniejsze. Czy dzialalnosc ktora Pani ma przynosi dochody ktore Pania satysfakcjonuja??Czy warto komplikowac sobie zycie, skoro ta rente nie ma Pani przyznana na stale? Powinna Pani wybrac lub polaczyc tak aby nie musiala sie Pani obawiac o swoja przyszlosc. Z tego co pamietam pobiera Pani DLA.
Zycze powodzenia:roza:

Dziękuję za odpowiedzi i za zainteresowanie się moją sprawą.

Moja działalność to malowanie obrazów, sprzedaż ich jest różna, a co za tym idzie nie mam z tej działalności stałych dochodółw. Muszę więc sobie radzić i by się utrzymać muszę zbierać grosiki gdzie się da.
Staram sobie nie komplikować życia i iść przez nie uczciwie. Tak, pobieram w UK DLA ale jest to zbyt mała kwota by utrzymać się, w PL przepracowałam ponad 20 lat i szkoda mi zaprzepaścić tych lat, za 4 lata będę już na emeryturze. W tym roku po raz pierwszy rozliczyłam się w UK jest to dla mnie bardziej karzystne, mam nadzieję, że w przyszłym roku sprawa będzie już bardziej prosta i oczywista.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję:)

marzena1216
jesli maz pracuje na stale w UK to tam oplaca swoje podatki
"konfliktowy" moze byc jedynie pierwszy rok jesli pracowal w dwoch panstwach ale przy zastosowaniu umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania i w zwiazku z tym ze spedzil wiecej czasu w UK to w Polsce rozlicza sie z pracy w PL a w UK z pracy z UK oraz podaje dochody swoje z PL.
W kolejnych latach rozlicza sie tylko w UK

Pozwolę sobie dołączyć do wątku, bo mam problem podobnej natury.

Od marca ub.roku pracuję w UK(wyjechałam za stale i staram się o paszport brytyjski0.Ponieważ zdecydowałam się na stałe przesiedleni, dlatego
osprzedałam mieszkanie (moje i męż) w Polsce w sierpniu ub. roku, u Notariusza oczywiście, było to nasze jedyne lokum w Polsce i w ogóle, a środki uzyskane ze sprzedaży przeznaczyliśmy na wynajem mieszkania w Anglii i kaucję za nie. Moje sprzedaje mieszkanie za75 tys. zł było w naszym posiadaniu 2 lat, wcześniej sprzedaliśmy inne większe za 135 tys. zł( musieliśmy ratować się z dlugów-czego oczywiście US w Polsce nie chce uznać,)Wiem, że od różnicy między tymi transakcjami tzn. sprzedaż pierwszego mieszkania, a kupno mniejszego -ta różnica to ok. 50tys. zł( z czego 40 tys. poszło na spłatę długów-ale US ma to w nosie)powinnam zapłacić pdatek dochodowy.Nie wiem ile i czy powinnam, jak mam się rozliczyć z polskim US za ub rok(pracowałam w Anglii od marca, w Polsce bezrobotna),nie wiem czy mam zawiadomić US o wyjezdzie, w ogóle się pogubiłam.
Bardzo proszę o pomoc.Ania

Powrót