Gdzie rozliczyć podatek w Niemczech - który urząd skarbowy

• Autor wątku Autor wątku stradivariuska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stradivariuska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam. Proszę o pomoc we wskazaniu adresu niemieckiego urzędu skarbowego. Chodzi o rozliczenie polskiego pracownika za pracę w tym kraju. Nigdzie nie mogę odnaleźć informacji, jak dokonać rozliczenia i gdzie. Podobno jest wyznaczony specjalny urząd dla obcokrajowców. Jeśli nie, należy wówczas zwrócić się do urzędu właściwego dla miejsca zatrudnienia na terenie niemiec? Jak to wygląda? Proszę o pomoc.

Najpierw to sie zglos do steuerberater.On wszystko zalatwi za ciebie.Urzad jest jeden dla wszystkich .Poszukaj wlasciwy dla miejsca zamieszkania.

Dla miejsca zamieszkania? Praca dawno się skończyła. Mieszkam w Polsce. Chcę uniknąć korzystania z doradcy podatkowego i załatwić na własną rękę wszystko. Dokumenty już mam. Proszę o sprecyzowanie, do którego urzędu mam się zgłosić skoro jest jeden dla wszystkich

Ostatnia edycja:
centralne urzedy sa generalnie tylko dla firm

Generalnie wlasciwy jest Finanzamt ostatniego miejsca zameldowania w Niemczech przed wymeldowaniem sie wyjazd za granice. A w razie czego ten urzad sam przesle dokumenty do wlasciwego

Ale nie mieliśmy meldunku w Niemczech i co wtedy? To była praca tymczasowa

tzn. zatrudnieni byliśmy przez niemiecką agencję pracy, bez meldunku. Faktycznie napisane jest na dokumentach, które dostaliśmy, który urząd skarbowy jest właściwy. Mam się tym sugerować?

napisz do nich maila, opisujac sytuacje, ze mieszkasz teraz w Polsce, to ci miarodajnie odpowiedza

Powrót