Gdzie rozwod?

• Autor wątku Autor wątku lucitoria33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucitoria33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni forumowicze!

Moze ktos wie, gdzie ja moge wniesc sprawe o rozwod? Przyjechalam z rodzicami do Niemiec jako male dziecko 28 lat temu. W 2007 roku wyjechalam na Cypr, w tymze roku 2007 zawarlam na Cyprze zwiazek malzenski z obywatelem Iranu. Malzenstwo trwalo do 2011 roku. Nastepnie ja wyjechalam z powrotem do Niemiec, maz wyjechal do Iranu, jego adres jest mi nieznany. Poniewaz jestem ciagle obywatelka polska, wnioslam do sadu w Polsce pozew rozwodowy. Pozew zostal odrzucony z uzasadnieniem, iz sprawa ta nie podlega jurysdykcji krajowej. Sad nie dal mi jednak zadnej wskazowki, do sadu w jakim kraju mam wniesc sprawe do sadu. Prowadzenie sprawy na Cyprze musi byc prowadzone przez adwokata, koszty adwokackie to suma okolo 1.500,00 EUR, dodatkowo musze przebywac na Cyprze. Nie stac mnie na taki "luksus", korzystam w Niemczech z zapomogi dla bezrobotnych, jest to minimum socjalne ktore ledwie wystarcza mi na oplacenie mieszkania i wyzywienie. Czy ktos zna jakas rade? Za wszystkie informacje serdecznie dziekuje.

Pozdrawiam serdecznie
lucitoria33

Nie napisałaś, jakie masz obywatelstwo. Jeśli masz niemieckie obywatelstwo, to właściwy będzie (także) sąd niemiecki. Wynika to z § 98 FamFG (niem. ustawa o postępowaniu w sprawach rodzinnych i małżeńskich). Który konkretnie miejscowo będzie to sąd? Ten w którego okręgu masz swoje miejsce zamieszkania. Jeśli nie masz zamieszkania w Niemczech, ale nadal masz obywatelstwo niemieckie, tym sądem będzie Amtsgericht Schöbneberg w Berlinie. Krótko: W sprawie rozwodowej sąd niemiecki zawsze jest właściwy, jeśli jedno z małżonków ma obywatelstwo niemieckie.

1."Poniewaz jestem ciagle obywatelka polska.... 2."korzystam w Niemczech z zapomogi dla bezrobotnych....

Dziekuje za odpowiedz, ale nie przeczytales dokladnie mojego pytania. Wynika z niego, iz mam dalej obywatelstwo polskie, inaczej nie wnosilabym sprawy rozwodowej do sadu w Polsce. Gdybym mial obywatelstwo niemieckie, nie potrzebowalabym nikogo pytac, gdzie mam wniesc sprawe o rozwod, byloby oczywiste, ze w Niemczech. A w jaki sposob otrzymuje pomoc dla bezrobotnych, jezeli nie mialabym zamieszkania w Niemczech? To tez wynika z mojego pytania, gdzie aktualnie mieszkam. Nawet osoby posiadajace obywatelsto niemieckie nie mogliby pobierac zasilku dla bezrobotnych, gdyby nie mieszkali w Niemczech.

Witaj erkorda,

gdybys w przyszlosci chcial dac komus prawidlowa odpowiedz w sprawie podobnej do mojej (kiedy oboje malzonkowie nie posiadaja niemieckiego obywatelstwa) zalaczam ci ponizej odpowiedz prawnika z zakresu prawa rodzinnego(rozwody), ktora moja mama otrzymala od niego w mojej sprawie.

Experte: Tobias Rösemeier

Tobias Rösemeier :

Sehr geehrter Fragesteller,

Ihre Tochter kann den Scheidungsantrag nach der Brüssel II a Verordnung in Deutschland einreichen. Hierfür benötigt sie zwar einen Anwalt. Da aber Ihre Tochter Leistungen des Jobcenters bezieht kann sie für das Scheidungsverfahren Verfahrenskostenhilfe beantragen.

Bei Bewilligung von Verfahrenskostenhilfe trägt die Staatskasse die Kosten des Anwaltes und des Gerichtes.

Sie sollte daher einen Fachanwalt für Familienrecht mit der Einreichung des Scheidungsantrages beauftragen.

Gerne habe ich weitergeholfen. Bei weiteren Fragen stehe ich zur Verfügung.

Jeśli rzeczywiście spełniasz warunki przepisane w Art. 3 Brüssel II a Verordnung (EG) Nr. 2201/2003 des Rates vom 27. November 2003, to możesz złożyć także w Niemczech wniosek o rozwód.

W jakim terminie od złożenia przeze mnie wniosku rozwodowego Sąd ma obowiązek poinformować mnie o terminie rozprawy ? Jeśli ktoś się orientuje będzę wdzięczna.

Powrót