gdzie sie dowiedziec czy sad elektroniczny wydal na mnie wyrok za przeterminowany dlu

• Autor wątku Autor wątku tommijerry30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tommijerry30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
okolo miesiaca temu na adres pod ktorym jestem zameldowany a pod ktorym nie mieszkam ( nikt obecnie tam nie mieszka) przyszlo pismo polecone , dwokrotnie awizowane , w zwiazku z tym ze firma windykacyjna wysylala tam pisma w zw z wierzytelnoscia od dawna przeterminowana podejrzewam ze moglo to byc pismo z e-sadu, pytanie w jaki sposob i gdzie ustalic czy taki wyrok istnieje i jesli pismo nie zostalo odebrane w terminie oraz w jaki , skuteczny sposob odwolac sie od wyroku , ale najwazniejsze jest pytanie pierwsze tj jak ustalic czy taki wyrok e-sądu . lub jakiegokolwiek sadu w mojej sprawie, istnieje? obecnie czesto sie zdarza ze nie mieszka sie pod adresem zameldowania, a zdaza sie rowniez ze nikt tam nie mieszka jak wobec tego bronic sie przed takim "wyrokami"?

Mam podobnie tyle, że dostałam juz pismo od komornika, który podał mi długi kod dostępu do akt sprawy e-sądu.

Sprzeciw można wnosić 7 dni od momentu gdy dowiadujesz się, o tym, że była taka rozprawa.

ewa377 napisał:
Mam podobnie tyle, że dostałam juz pismo od komornika, który podał mi długi kod dostępu do akt sprawy e-sądu.

Sprzeciw można wnosić 7 dni od momentu gdy dowiadujesz się, o tym, że była taka rozprawa.
sluchaj, ja nie mam pewnosci czy taka sprawa byla , che sie dowiedziec jak sie DOWIEDZIEC i GDZIE czy byla,BO AWIZO BYLO MIESIAC TEMU, niekoniecznie juz wtedy gdy dobierze sie do niej komornik-DO KOGO W PRZYPADKU SADU ELEKTRONICZNEGO WYSTAPIC Z ZAPYTANIE CZY WOGOLE ROZPATRYWALI LUB ROZPATRUJA JAKĄKOLWIEK SPRAWE PRZECIWKO MNIE, jak mam sie dowiedziec o sprawie/zawiadomieniu jesli nie przebywam ani ja ani ktokolwiek w miejscu zameldowania!!!??? przeciez zdaza sie ze mamy meldunek w polsce a mieszkamy czasow za granica, jestesmy na dlugich wakacjach-jak sie bronic przed takimi przypadkami zanim trafi to do komornika ?

Ja zarejestrowałam się na https://www.e-sad.gov.pl i po nr pesel od razu w zakładkach na moim profilu pojawiły sie akta sprawy. Może spróbuj sie tam zarejestrować i zobacz czy cos Ci wyskoczy, rejestracja jest bezpłatna.

Witam mam podobny problem dostałem pismo od komornika na mój adres zameldowania w Polsce pod którym nie mieszkam już od prawie pięciu lat mieszkają tam rodzice,pisma oczywiście nie odebrali gdyż jak wiadomo nie mają do tego prawa jeśli ich nie upoważnię.No ale w końcu pojawił się komornik zostawił tylko awizo bym się z nim skontaktował nie chciał nawet słowa powiedzieć co i jak co to za niby dług za co kompletnie nic.
Przypuszczam że to przedawniona sprawa za telefon sprzed 10 lat,ale jak wiemy już chyba wszyscy długi telekomunikacyjne ulegają przedawnieniu po upływie 2 lat.
I teraz mam pytanie czy mogę odwołać się do e-sądu i powiadomić e-sąd o złamaniu prawa przez firmę windykacyjną która nie podała prawdziwych danych dotyczących tej sprawy? No i jeszcze druga sprawa dowiedziałem się o tym dopiero po około miesiącu gdyż nie utrzymuję zbytnio kontaktu z rodziną,jak to się ma wszystko do tego.
Wiem że jeśli to to o czym myślę i wspomniałem to windykacja złamała prawo , był nawet o tym artykuł w jednej z polskich gazet jakiś czas temu.

Tak, powiadom komornika że windykacja złamała prawo. Na zdrowie.

jareckileeds7 napisał:
czy mogę odwołać się do e-sądu i powiadomić e-sąd o złamaniu prawa przez firmę windykacyjną która nie podała prawdziwych danych
Można, a nawet trzeba.
Naruszenie dot. art. 126 kpc, w pozwie powód powinien oznaczyć miejsce zamieszkania strony :
Przepis prawny:
art. 126
(...)
§ 2.Gdy pismo procesowe jest pierwszym pismem w sprawie, powinno ponadto zawierać oznaczenie miejsca zamieszkania lub siedziby stron, ich przedstawicieli ustawowych i pełnomocników oraz przedmiotu sporu, pisma zaś dalsze - sygnaturę akt.
(...)

ewa377 napisał:
Ja zarejestrowałam się na https://www.e-sad.gov.pl i po nr pesel od razu w zakładkach na moim profilu pojawiły sie akta sprawy. Może spróbuj sie tam zarejestrować i zobacz czy cos Ci wyskoczy, rejestracja jest bezpłatna.
a czy nie rozumiesz ze gdy windykator nie poda twojego NR PESEL to nic w tym swoim profilu nie zobaczysz? bo okazuje sie ze mimo nie podania kompletnych danych mozna w tym kraju czlowieka skazac , i to zaocznie , tak wiec mozesz nic nie zobaczyc poza komornikiem na koncu sprawy:evil:

Powrót