gdzie sprawdzić swoje długi?

• Autor wątku Autor wątku suzi92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suzi92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
cześć.

kilka dni temu przydarzyła mi się taka historia: chciałam kupić telefon na abonament i prawie mi się udało, ale sprzedawca w pewnym momencie zobaczył na monitorze informację, że może podpisać ze mną tę umowę pod warunkiem, że wpłacę 999 zł kaucji, bo z jakiegoś powodu jestem gdzieś wpisana jako niezaufana osoba. co więcej, sprzedawca nie mógł się dowiedzieć (nawet telefonicznie) jaki to powód, a podobno w większości przypadków powód jest jasno podany. nie wpłacę tej kaucji, bo mnie na to nie stać (jestem studentką), ale zależy mi na tym, żeby wiedzieć czemu nie jestem godnym zaufania klientem. nie dostałam nigdy mandatu, nie brałam kredytu, nie przypominam sobie jakiegokolwiek zadłużenia.

dlatego chcę prosić o poradę: gdzie mogę bezproblemowo sprawdzić w czym rzecz? wiem o Krajowym Rejestrze Długów, ale po przeczytaniu kilku opinii na temat KRD boję się z niego skorzystać. widzę też, że jest możliwość "sprawdzenia siebie" na stronie BIG InfoMonitor, ale żeby pobrać raport o sobie, muszę wysłać skan dokumentu tożsamości. czy to jest bezpieczne? bo szczerze mówiąc boję się gdziekolwiek zamieszczać skan swojego dowodu.
czy powinnam skorzystać z którejś z tych stron? a może jest jakaś inna (w 100% bezpieczna) możliwość sprawdzenia swojego zadłużenia?

pomóżcie... z góry dziękuję.

Powrót