Gdzie zanleźć to Orzeczenie ???

• Autor wątku Autor wątku andospol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andospol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Hallo , mam pytanie :Gdzie znajdę (orz. SN z 18 marca 1994 r., III CZP 28/94, nie publ.) :what:
Dotyczy zasiedzenia , a dokładniej- niemożności zasiedzenia spadkobiercy przeciwko innemu.Dziękuję za odpowiedź

Wysłałem mailem. Niestety jest za długie na umieszczenie go tutaj. ;)

Ok , dzieki za Maila. Niestety nie rozwiazalo to mojego problemu .A problem jest nastepujacy:Dwa przypadki Jedna nieruchomość. Podzielona na dwie "działki." 8 spadkobierców dziedziczy w równej częśći.Na pdst postanowienia z 58 roku. Jedną działkę użytkuje jedna ze spadkobierczyń. Drugę działkę używa inna spadkobierczyni z jej córką .Umiera w roku 1972. Działkę dalej użytkuje jej córka. Druga działka pozostaje w używaniu spadkobierczyni z 58 r.Ona też umiera w 98 r.Pytanie :Czy obie działki mogą zostać zasiedzone ? Inni spadkobiercy też zmarli. Powstał spór o spadek. Córka tej spadkobierczyni zmarłej w 72 r zamierza wnieść o zasiedzenie , twierdząc że jej matka to otrzymała w spadku po rodzicach / co jest nieprawdą- otrzymała tak, ale 1/8 całości / Druga -córka tej zmarłej w 98 zamierza zrobic to samo .Również przez zasiedzenie.Czy jest to możliwe ? Przecież w ten sposób dwie osoby pozbawią prawa do spadku pozostałych współuczestników. Nadmieniam, że żadna z dwóch spadkobierczyń /ani ta która zmarła w 72 , ani ta która zmarła w 98 / nie czyniły nic aby starać się o zasiedzenie pozostałej częęci.Nie było woli jak tego chce prawo " ...i zachowania jej dla siebie.."Użytkowały kawałek ojcowizny, za przyzwoleniem reszty rodzeństwa /spadkobierców/
Czy fakt wywodzenia się od właściciela nieruchomości
/córka, wnuczka/ nie jest tu przeszkodą aby stać się tzw posiadczem samoistnym . Przecież nikt ich tam nie przywiózł , nieruchomość ma udokumentowane pochodzenie , a one są naturalnymi zstępnymi swoich rodziców / spadkodawców/ :what:

Powrót