Gdzie zgłosić dym z fabryki?

• Autor wątku Autor wątku inside13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inside13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich Forumowiczów:),

proszę o informacje, gdzie można zgłosić przeszkadzający dym z komina? Z tym, że jest to dym z fabryki obok innych firm. Produkowane są tam wyroby m.in z gumy i po południu unosi się gryzący w gardło intensywny smród palonej gumy. Podobno są stosowane filtry,tyle że gdy przejeżdżam tamtędy codziennie z dachu wydobywa się gesty biały dym, dlatego wątpię, by takie filtry były stosowane lub wymieniane z odpowiednią częstotliwością.... Problem w tym, że wokół mieszkają ludzie, są też inne firmy, a przede wszystkim niedaleko jest duże przedszkole - wszyscy wdychają ten smród.
Zależy mi na tym, by ktoś to skontrolował lub ....nie wiem co. Nigdy nie zgłaszałam nigdzie takich spraw. Dlatego proszę o inf. jak to się odbywa i co mogę zrobić, by przyniosło to skutek.

Pozdrawiam:)

Oni (zakład) wiedzą co robią i dlatego robią wtedy kiedy żaden urząd ani urzędnik już nie przyjedzie.
W/w też jest to na rękę bo co oni tam sobie będą głowę zawracać jakimiś interwencjami - co jest ich zas**nym obowiązkiem. Wygodniej 8-16 siedzieć za biureczkiem i kawki spijać.
Jedyna metoda: notoryczne i uporczywe zgłaszanie tego na Policję przez okolicznych mieszkańców i dyrekcję Przedszkola bo tylko ta ma prawo wstępu na teren zakładu i interwencji czyli wezwania STRAŻY która zrobi porządek a potem notka do odpowiednich urzędów w sprawie palenia takimi rzeczami w piecach. Po każdym zgłoszeniu takiego faktu na Policję zgłaszać sie do nich z wnioskiem o odpis, notatkę z interwencji. Kilka takich ma już "moc sprawczą" w przyp. pchania sprawy dalej do Urzędów.
Nie ma innej metody.

Z doświadczenia: to nic nie daje.
Po 2 m-cach dostanie odpowiedź od każdego z Urzędów że zakład posiada wszystkie stosowne zezwolenia na prowadzenie działalności a przeprowadzone kontrole nie wykazały zarzucanych nieprawidłowości.
A od zmierzchu do świtu przez piece i kominy przepuszczane było wszystko co się tylko paliło, za wywóz i utylizację czego (zgodną z przepisami) należało zapłacić ciężkie pieniądze a przy okazji oszczędzając na ogrzewaniu zakładu.

Wszelkie wydziały ochrony środowiska czy nadzory budowlane podejmą działania jak im przedstawisz wyniki badań powietrza/gazów/odpadów emitowane przez uciążliwy zakład, przeprowadzone oczywiście na własny koszt przez jakieś laboratorium.

Zgłosić się do lokalnej Policji, w kilka osób najlepiej, poprosić o rozmowę z Komendatem, Kierownikiem, Szefem placówki, przedstawić sprawę, najlepiej na piśmie, tak żeby potem w momencie zgłoszenia partol podejmujący interwencję widział od razu podstawę prawną aby natychmiast wejść na teren Zakładu (co nie jest takie oczywiste) i gdzie się kierować żeby złapać ich na gorącym uczynku.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Najlepsze jest to, że chciałam tam składać papiery do pracy.... Może to zrobię i uda się zlikwidować problem "od środka" ;) Z drugiej strony odechciewa się pracy w miejscu, gdzie stosuje się takie "metody" oszczędności:/

W jakiś sposób muszę zadziałać. Podane informacje na pewno mi pomogą:) Jeszce raz dziękuje i pozdrawiam!

Powrót