gdzie złożyc druk sd-z2 w miejscu zamieszkania czy zameldowania?

• Autor wątku Autor wątku anankee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anankee

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Namieszano mi w głowie, może ktoś wyjaśni raz a porządnie. Druk sd-z2 zgloszenie o nabyciu..... w moim przypadku pieniedzy poprzez darowiznę należy złożyć w US właściwym ze względu na miejsce zameldowania czy zamieszkania??? otóż zameldowana jestem w katowicach a faktycznie mieszkam w częstochowie, to gdzie w takim razie mam złożyć ten druk??? dodam ze w Częstochowie nie jestem zameldowana, wynajmuję mieszkanko ale bez żadnej umowy z właścicielem.
prawda jest też taka że w zasadzie w dniu otrzymania darowizny będę chwilowo bezdomna, bowiem pieniądze będą pochodzić ze sprzedaży mieszkania w Katowicach będącego własnoscią moich rodziców i oczywiście zostanę wcześniej wymeldowana. Pieniadze mam przeznaczyć na zakup mieszkania w Częstochowie.

Witam!

Zgodnie z zapisami ordynacji podatkowej istotne dla właściwości miejscowej organu podatkowego miejsce zamieszkania podatnika, które uregulowane jest zapisami Kodeksu Cywilnego (art. 25 stawnowi, iż miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.)

Co do kwestii praktycznej, tak naprawdę to Pani określa swoje miesce zamieszkania, a tym samym właściwośc miejscową organu podatkowego. Składając formularz NIP-3 w określonym Urzędzie Skarbowym właściwym dla Pani miejsca zamieszkania. Powinna więc Pani złożyć druk wraz załącznikami do właściwego Pani Urzędu Skarbowego.

Mając na uwadzę powyższe należy stwierdzić, iż w przedmiotowej sprawie będzie dla Pani właściwy organ podatkowy w Częstochowie.

Ostatnia edycja:
Powrót