S
SOL_10
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam, ojciec zmarł w maju 2006 roku zawarł umowę kredytową na 24 miesiące z czerwca 2004 z Górnośląskim Bankiem Gospodarczym (obecnie Getin Noble) na kwotę 2500 zł oproc. stałe 18%. W grudniu 2013 przyszło zawiadomienie (list zwykły) adresowane na ojca, że Getin zgodnie z art. 509 k.c. dokonał sprzedaży ) na podst. umowy przelewu przysługującej mu wierzytelności na rzecz Open Finance Wierzytelności Detaliczny Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny z siedzibą w W-awie. Jednocześnie informują, że na podst. umowy serwisowej zarządzanie wierzytelnościami zostało powierzone GetBACK siedzibą we Wrocławiu. Dzwoniłam do Getin w sprawie innej umowy zawartej kilka tygoni wcześniej w 2006 r. nie udzielono mi żadnej inf. proszono o przesłanie aktu zgonu potem kolejna rozmowa telefoniczna, z której nic się nie dowiedziałam zapytano czy mieszkam pod tym samym adresem i czy jestem spadkobiercą potwierdziłam, znowu prośba o akt zgonu meilem (X.2013) i celowe nie potwierdzanie odbioru (do XI.2013) a teraz przyszło pismo adresowane na ojca i inf. o sprzedaży tej drugiej wierzytelności. Umowa kredytowa była nieubezpieczona. Odsetki naliczone przekraczają należność główną naliczone są do grudnia 2013 r. -razem ponad 6 tys. zł. Co się da z tym zrobić, czy występuje w tym przypadku jakieś przedawnienie, jak się za to zabrać jeśli nie występuje? Proszę o odpowiedź.