Getbeck proszę o poradę

• Autor wątku Autor wątku et12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

et12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
W 2008 roku koleżanka uzyskała pożyczkę w Banku Pekao SA, po trzech latach (z przyczyn życiowych jak to nazwała) przestała regularnie spłacać co skończyło się zerwaniem umowy i żądaniem spłaty całego długu. Niestety nie spłaciła go co spowodowało nakaz zapłaty i czynności komornicze - zakończone niczym ponieważ komornik stwierdził że nie ma możliwości ściągnięcia długu co miało miejsce w 2012 roku. Bank milczał. W marcu 2017 wysłał ponownie wezwanie do zapłaty pod rygorem ponownego wszczęcia postępowania egzekucyjnego. Nigdy więcej się nie odezwali.
w lutym 2018 napisała firma Getbeck, która wyjaśnia, że stała się właścicielem długu (wraz ze wszystkimi kosztami, procentami wynosi ponad 47000 pln) i żądają spłaty.
Czy należy z nimi podpisać ugodę ? Czy może jest szansa przedawnienia ?
Co można zrobić ?

Bank dziadział na podstawie Nakazu Zapłaty czy Bankowego tytułu egzekucyjnego ( BTE ), to ważne.

Jak się dowiesz to daj znać.

Nakaz zapłaty wydany przez Sąd Rejonowy

et12 napisał:
Nakaz zapłaty wydany przez Sąd Rejonowy

Ok. To teraz kiedy dokładnie uzyskali ten Nakaz, rozumiem że od czasu 2012 roku gdy komornik umorzył nie dawali ponownie do komornika ?

Na tą chwilę o ile GB nic nie wie o nakazie to jest w miarę dobrze , zresztą nie wiadomo jak cesja wygląda i jakie dokumenty bank przekazał im.

Zresztą przy takiej kwocie to i tak zaryzykowałbym i powiedział sprawdzam, a więc niech idą do Sądu i pokażą co mają.

Ps. Nie zauwazyłem Nakaz zapewne z 2011/12 roku , taki Nakaz ma moc 10 lat chyba że wejdzie nowa ustawa to zmniejszy się do 6 lat. Tak jak pisałem jak nie wiedza o Nakazie bo mogą próbować przepisać go na siebie to trzeba walczyć.

Ostatnia edycja:
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym ma datę prawomocną 28.02.2012 r. Potem nic i ponowne pismo wezwanie od banku 23.03.2017 r. no i teraz zawiadomienie z getback o przejęciu długu.

niech getback przesle ugode a wtedy sie wczytajcie ze znajoma i do zastanowienia czy podpisywac...... ja od nich dostalam dobra ugode

annabudzy napisał:
niech getback przesle ugode a wtedy sie wczytajcie ze znajoma i do zastanowienia czy podpisywac...... ja od nich dostalam dobra ugode

Bardzo pięknie, tak dalej. Widzę że ostro się zainteresowaliście tym forum.

A ugodę to na jakiej podstawie ? Udowodnione że coś się należy, że trzeba komuś płacić ?

annabudzy napisał:
niech getback ...... ja od nich dostalam dobra ugode

dobrą to znaczy jaką? zapłaciłaś 75% więcej niż powinnaś zamiast 90%? Aniu, nie ma czegoś takiego jak "dobra" ugoda w przypadku firmy GetBack, jest tylko niedopowiedzenie, mijanie się z prawdą i wrabianie nieświadomych swoich praw ludzi, a człowiek ma prawo nie rozmawiać z firmą GetBack.

Alladyn_A napisał:
dobrą to znaczy jaką? zapłaciłaś 75% więcej niż powinnaś zamiast 90%? Aniu, nie ma czegoś takiego jak "dobra" ugoda w przypadku firmy GetBack, jest tylko niedopowiedzenie, mijanie się z prawdą i wrabianie nieświadomych swoich praw ludzi, a człowiek ma prawo nie rozmawiać z firmą GetBack.

Zobacz temat o GB i nagle się rejestruje koleżanka i poradą rzucą .

Jeszcze całkiem nie upadają, chociaż ostatnio gwałtownie starają się pozyskać środki i rynki skądkolwiek by przeżyć. Firma GB gra dość ostro na GPW, kupując mało wiarygodne portfele wierzytelności za nie swoje środki tylko potencjalnych inwestorów. Ba nawet sama się już zadłuża i jest/będzie więcej zadłużona. No cóż - czy przerobi to na zysk - czas pokaże.

Ostatnia edycja:
Dlatego proponuje z potencjalnie wygranymi sprawami chodzić zawsze do profesjonalnych pelnomocników (r.pr. lub adw.) żeby Sąd koszty zasądził.

Powrót