Getin bank - naliczanie opłaty za zapytanie online

• Autor wątku Autor wątku AsiaiBa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AsiaiBa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich, może ktoś będzie w stanie pomóc mi w tej sprawie.

Jakiś czas temu na stronie www.getinbank.pl/kontakt/zapytaj-o-produkt wypełniłam formularz prosząc o podanie mi na piśmie realnej daty kiedy dokładnie obniżono mi marżę kredytu hipotecznego.
Dodam, że w ww. formularzu jest zapytanie o zgodę dot. przetwarzania danych osobowych w celu realizacji powyższego zgłoszenia, nie było natomiast żadnych odnośników dotyczących REGULAMINU korzystania z takiego formularza, czy też odnośników do 'Taryfy Opłat i Prowizji' banku. Następnego dnia otrzymałam odpowiedź drogą mailową, że odpowiedź na moje zapytanie zostanie przygotowana na piśmie i że obciążają mnie za to kwotą 100 PLN zgodnie z TOiP banku... Powiem szczerze byłam w szoku.... jak można żądać tak wysokiej kwoty za podanie podstawowych informacji na temat kredytu. Napisałam do nich e-mail, że nie zamierzam uiszczać tej opłaty bo to jest nic innego jak naciąganie mnie na niepotrzebne koszty, odpisali mi, że to jest obowiązująca w getin bank opłata za przygotowanie informacji na piśmie. Dzisiaj dostałam wyciąg online z r-ku kredytowego z saldem - 100PLN. Czy ja mogę coś z tym zrobić, czy jestem zmuszona to zapłacić? Bardzo proszę o poradę.

AsiaiBa napisał:
Czy ja mogę coś z tym zrobić, czy jestem zmuszona to zapłacić?
Na początek przeczytaj umowę kredytową, regulamin jeśli jest w niej wskazany, jak znam życie, tam jest coś napisane na ten temat.

Owszem regulamin jest wskazany w umowie, natomiast jak się wczytałam w ich TOiP to nie ma tam żadnego punktu, który mówi o opłacie 100 PLN za informację na piśmie odnośnie marży. Wg mnie to jest to naciąganie klienta na niepotrzebne koszty; nie mają pieniędzy i próbują wycisnąć ile się da i gdzie się da. W każdym razie wysłałam im email z prośbą o wskazanie punktu, o którym mowa w TOiP. Czekam na odpowiedź.

Powrót