Gewerba dla elektryka w De

• Autor wątku Autor wątku Karmen'
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karmen'

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam!

Mam pytanie czy zawodowy elektryk z polskimi uprawnieniami Sep i z papierami mistrzowskimi może otworzyć firmę w Niemczech i bez ograniczeń pracować w tym zawodzie ?
Czy musi potwierdzić te uprawnienia - jeśli tak to gdzie?
żeby legalnie pracować na terenie Niemiec i zatrudniać pracowników.

jeśli takie pytanie już było - przepraszam, nie moglam znaleźć odpowiedzi :confused:

moj syn tez jest elektrykiem, z tego co sie orientuje, nie potrzeba na terenie Niemiec innych uprawnien, jak nasz polski SEP. Ale muszą byc ważne egzaminy. I język.....zawsze wymagaja komunikatywnego...no ale u ciebie gewerba, wiec tylko do pracy ruszac. pozdrawiam

Dzięki za info, ale właśnie dowiedziałam się że jednak w Niemczech uprawnienia muszą być potwierdzone tylko nie wiem gdzie to się robi albo w jakim urzędzie ??
może ktoś się orientuje?

i drugie pytanie czy właściciel firmy musi mieć wykształcenie kierunkowe np być elektrykiem czy po prostu musi zatrudniać osobę z odpowiednim wykształceniem i uprawnieniami?
albo gdzie mogę się tego dowiedzieć? :confused:

pozdrawiam

A może ktoś wie gdzie można się tego dowiedzieć ??

chodzi ci o Anerkenung....tak w niektórych grupach zawodowych jest tzw. Nostryfikacja...ale nie dla Elektryka.
Moj syn pracuje w Holandii...oprócz VCC nikt nie mowi nic o nostryfikacji. To sa uwarunkowania czy obwarowania unijne....ale nie w zawodzie elektrycznym.
Zadzwon do urzedu który zajmuje sie Anerkenung.
Wiem, ze Suplement do Dyplomu dla Elektryka zawiera niemieckie tłumaczenie, i jest uznawany ten dyplom w Niemczech według dyrektyw unijnych.

Witam

NIe wiem kto Powiedzial ze Zawod elektryka nie musi byc uznany!!!!!!!Ja sam jestem Elektrykiem,Szkole konczylem w Polsce i zeby pracowac jako Elektryk w Niemczech(mam niemieckie obywatelstwo) muszialem zaliczyc lub jak kto woli uznac zawod.Samo posiadanie zaliczonego zawodu elektryka nie upowaznia do Samodzielnych prac,mam na mysli odbior instalacji elektrycznej.Do tego potrzebne sa jak sie nie myle papiery mistrzowskie.Na Gewerbie mozna ukladac kable Ale juz podlaczyc kable w puszkach lub gniazdkach i wylacznikach i rozdzielniach nie mozna
Pozdrawiam

Powrót