Gewerba w Niemczech a praca w Polsce

• Autor wątku Autor wątku filip1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filip1111

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam

Czy mogę założyć jednocześnie Gewerbe w Niemczech będąc zatrudnionym w Polsce na pełnym etacie?

Meldunek załatwie sobie u znajomego.
Chce załozyć działalność i jeździć do Niemiec dorabiać legalnie na weekend tym bardziej że mam taką możliwość.
Po drugie jak założe gewerbę to dostane kindergeld (mam 2 małych dzieci)

Prosze o poprawienie jak jestem w błedzie

1.Mieszkanie za darmo ????
2.Ubezpieczenie w Niemczech????
3.Rozliczenie podatkowe w Niemczech za darmo????
4 Kindergeld pomniejszone o pobierane w Polsce ????
5.Musisz zgłosi w Polsce w US zarobek z Niemiec ????
6 Ubezpieczenie w Polsce +- 700zł?????
7.Wystawianie rachunków w Niemczech zawyżonych
o które prosi Niemiec a ty masz z tego 1/2
Powodzenia

mozesz zalozyc

a zreszta poczytaj tu ,,na pewno ciekawe przyklady znajdziesz

Obywatel polski prowadzi działalność na własny rachunek we Francji. Jednocześnie osoba ta zatrudniona jest w Polsce na podstawie umowy o pracę. Ze względu na zapis w załączniku VII, osoba ta objęta będzie zarówno francuskim, jak i polskim ustawodawstwem w dziedzinie ubezpieczeń społecznych.

Obywatel Niemiec pracuje w Niemczech i jednocześnie prowadzi w Polsce działalność gospodarczą. Niezależnie od tego, czy mieszka w Polsce czy w Niemczech, podlega on niemieckim przepisom w zakresie ubezpieczenia społecznego, tam bowiem wykonuje pracę najemną.

http://www.zus.pl/default.asp?p=3&id=105

Ostatnia edycja:
marian1 napisał:
1.Mieszkanie za darmo ????

Nie. Mieszkanie za około 50 euro miesięcznie (płace tylko z tytułu meldunku), mieszkam tylko około 2 razy w miesiacu (dwa weekendy)

marian1 napisał:
2.Ubezpieczenie w Niemczech????

Ubezpieczenie płace w Niemczech. Czy ktoś moze podać jaka to jest stawka?
Słyszałem coś około 200-250 e / miesiąc czy to prawda?

marian1 napisał:
3.Rozliczenie podatkowe w Niemczech za darmo????

Czy mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tym rozliczeniem podatkowym, gdzie to trzeba zrobić i jakie są koszty?

marian1 napisał:
4 Kindergeld pomniejszone o pobierane w Polsce ????

Czy mógłbys podać ile to byłoby kindergeld (dwójka dzieci tak jak napisałem wcześniej), i czy jeśli pracuje w Polsce to o ile to byłoby pomniejszone?

marian1 napisał:
5.Musisz zgłosi w Polsce w US zarobek z Niemiec ????

Tak, tego nie wziąłem pod uwagę, ile mniej więcej mam zapłacić rocznie podatku w Polsce z tytułu zarobku w Niemczech?

marian1 napisał:
6 Ubezpieczenie w Polsce +- 700zł?????

Chodzi o ubezpieczenie ZUS? Przecież to ubezpieczenie płaci za mnie pracodawca w Polsce więc nie muszę go płacić. Proszę o poprawienie jeśli się mylę.

marian1 napisał:
7.Wystawianie rachunków w Niemczech zawyżonych o które prosi Niemiec a ty masz z tego 1/2
Powodzenia

Generalnie jestem zupełnie zielony i czy mógłby mi ktoś pomóc i przybliżyć wszelkie koszta które musiałbym ponieść z tego tytuły (gewerbe w Niemczech, praca w Polsce), i równiez ile mógłbym otrzymać kindergeld. Chciałbym sprawdzić czy taka opcja kalkulowałaby mi sie.

masz zamiar placic podwojnie ubezpieczenie?w Niemczech i w Polsce??

hmmmmmmmm

trudno powiedziec czy Kindergeld w tym przypadku przysluguje

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
masz zamiar placic podwojnie ubezpieczenie?w Niemczech i w Polsce??

hmmmmmmmm

trudno powiedziec czy Kindergeld w tym przypadku przysluguje

Napisałem powyżej że w Polsce nie płace ubezpieczenia tylko robi to za mnie pracodawca.
I teraz kolejne pytanie czy jeśli mam ubezpieczenie opłacane w Polsce przez pracodawce muszę płacić ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech?

Jeżeli masz Gewerbe w Niemczech ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech obowiązkowe...
Jeżeli masz dwa meldunki to Kindergeld pod ?????????

Aby uzyskać prawo do Kindergeld trzeba spełnić następujące warunki:
• mieć stałe zameldowanie w Niemczech co najmniej od 6 miesięcy, lub wykazać, że pobyt będzie trwał minimalnie przez taki okres;
• 90 proc. uzyskiwanych dochodów pochodzi z Niemiec i w tym kraju podlega opodatkowaniu;
• dochody uzyskiwane równolegle w Polsce nie wynoszą więcej niż 6136 euro (w ujęciu rocznym) na małżeństwo lub 3068 euro na osobę samotną.

Ostatnia edycja:
filip1111 napisał:
Napisałem powyżej że w Polsce nie płace ubezpieczenia tylko robi to za mnie pracodawca.
I teraz kolejne pytanie czy jeśli mam ubezpieczenie opłacane w Polsce przez pracodawce muszę płacić ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech?

wedlug mnie nie musisz,..

bylo kilka przypadkow na forum gdzie w tej sytuacji nie musieli placic podwojnie,bo w polsce pracuja i tam tez wiecej czasu spedzaja,,ale najlepiej zapytac w Krankenkasse ..gdyby nie praca w Polsce ,musieliby tu oplacac ,bo jest obowiazek.
na temat podwojnego ubezpiecznia mozna poczytac w necie

Dla osób, które w swojej karierze zawodowej podlegają różnym systemom ubezpieczeń w różnych państwach UE, ta wielość systemów powodowałaby negatywne konsekwencje

Ostatnia edycja:
Powrót