gewerba

• Autor wątku Autor wątku adam.kaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam.kaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam. jestem w niemczech i moj pracodawca zalozyl mi gewerbe (bylismy razem w kvr)
ogolnie caly pobyt w kvr trwal niecale 15 minut. prosze o odpowiedz na pare moich pytan.
bo okazuje sie ze musze wracac do poslki i chcialbym sie juz wymeldowac i zamknac ta gewerbe. chodzi o to ze nie podalem zadnego numeru konta i zadnych danych poza dowodem osobistym i aktualnym miejscem zameldowania w niemczech. i podpisalem sie pod wnioskiem o gewerbe oraz zaplacilem 45 Euro. moj pracodawca powiedzial mi ze narazie gewerba jest w procesie otwierania sie i oni maja przyslac mi jeszcze jakies papiery. i jezeli im tego nie odesle to gewerba sama wygasnie.. czy to jest prawda ?
chodzi mi o to ze nie kazali mi pokazac zadnego zaswiadczenia o bezpieczeniu i tak dalej.
i licze na to ze poprostu nie odesle im tych papierow i wszystko samo wygasnie jak to powiedzial moj pracodawca. poniewaz nie mam ubespieczenia tutaj i musze wraca do poslki. jeszcze chcialem zapytac czy proces wymeldowania sie z niemieckiego miejsca zamieszkania to jakas skaplikowana rzecz ?
dodam jeszcze ze nie wypisalem zadnego rachunku na tej gewerbie. mam ja doslownie jeden dzien.
prosze o konkretna odpowiedz

dzieki

Ostatnią edycję dokonał moderator:
temat ktory mi podeslales jest zdecydowanie inny niz moj. moje glowne pytanie to to czy jak nie dokoncze procesu otwieranie gewerby to czy wygasnie sama. ?

UWAGA: Jeśli nie będzie Twojego nazwiska na skrzynce odbiorczej a dokumenty wrócą do Urzędu to automatycznie Gewerba zostanie zamknięta!

To samo dotyczy zameldowania, jeśli jakiekolwiek pismo z Urzędu się do nich wróći.
ze strony : Jak założyć Gewerbe?
znalazlm takie cos w internecie . i wlasnie chce zapytac czy pomimo tego ze zalozylem gewerbe i im nie odesle tych dokumentow i nie podejme zadnych krokow w kierunku 100 procentowego otworzenia gewerby to czy ona wygasnie automatycznie ?

Powrót