gewerbe a wystawienie rachunku

• Autor wątku Autor wątku brunet1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brunet1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
proszę o pomoc ponieważ znajomy nagrał mi robotę. Mianowicie wymiana okien. Mam gewerbe a chce zebym wystawił rachunek. czy moge z samą gewerbą wystawić rachunek na ok.7000 e. Z góry dziękuję za odpowiedz

A jak inaczej chcesz się rozliczać prowadząc własną działalność gospodarczą?

Niemieckie faktury są jak polskie, tylko nie ma konieczność wpisywanie numeru podatkowego nabywcy świadczenia, wystarczy nazwa i adres.

Musisz jakoś opisać rodzaj świadczonej usługi, wpisać kwotę netto, brutto i Mehrwertsteuer (wymiana okien pewnie 19 %). I tyle.

czyli mogę wystawić rachunek na tą usługę . bo ktoś mi mówił że nie mam jakiegoś freistelungu(nie wiem jak to sie piszę) i nie mogę a drugi ze mając samą gewerbe możesz wystawić rachunek do 7 tyś.e bez opodatkowania.

Chodzi pewnie o Freistellungsbescheinigung. Przy usługach budowlanych zleceniodawca zatrzymuje 15 % od kwoty z faktury i odprowadza za Ciebie do urzędu skarbowego jako zaliczkę na podatek dochodowy. Jeżeli masz to Freistellungsbescheinigung, zleceniodawca wypłaca wynagrodzenie w całości. Możesz postarać się o to zaświadczenie albo domagać się później zwrotu od urzędu skarbowego.

Witam,

Mam pytanie: Czy wystawiając rachunek za sprzątanie (Gewerbe w Niemczech) podaję tylko kwotę brutto czy muszę od tego odliczyć Mehwersteuer? Jeśli tak to czy w przypadku sprzątania jest to 19%? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Powrót