S
Spicy78
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam. Moja sprawa jest dość pogmatwana ale spróbuję ją jakoś opisać w sposób najbardziej zrozumiały.. A więc znalazłam się w Niemczech dzięki szefowi mojego narzeczonego, to on załatwił mi początkowe prace, później zameldował gdyż jeden adwokat u którego pracowałam, wymagał, bym pracowała legalnie, a szef jest Polakiem, więc wiadomo- próbował coś kręcić żeby było lepiej (albo i gorzej) dla mnie. Szef jest typem krętacza- nigdy nie wiadomo, czy to co mówi jest prawdą. W każdym doszło do tego, że wspomniany już wcześniej adwokat płacił szefowi za mnie, a szef popadł w jakieś chwilowe problemy finansowe i mi tych pieniędzy nie wypłacił. Adwokat się wkurzył i namówił mnie do otwarcia Gewerbe, bo nie mógł płacić pieniędzy mi gdybym jej nie miała. W międzyczasie ja dopytałam szefa czy ja w ogóle jestem tutaj jakkolwiek przyjęta, ten stwierdził, że jestem na Minijob i płaci za mnie ubezpieczenie. Jakoś nie chciało mi się w to wierzyć, zwłaszcza, że przecież niczego nie podpisywałam i nikt mnie o niczym nie informował. Powiedziałam to adwokatowi, ten stwierdził, że Minijob nie jest dla mnie dobre, że żaden Niemiec nie przyjmie mnie do pracy bo muszę mieć legalne zatrudnienie, a w Minijob nie mogę zarobić więcej niż 450 euro na miesiąc. Ostatecznie przekonało mnie to, gdyż faktycznie mało miałam pracy u szefa i mało zarabiałam, chciałam się rozwijać, zapisałam się do szkoły językowej i poszłam z żoną adwokata założyć to Gewerbe. Wszystko fajnie, zapłaciłam 30 euro, założono mi Kleingewerbe. Adwokat pokazał mi jak wystawiać rachunki w Niemczech i powiedział, że jeszcze muszę załatwić Steuernummer. I tu zaczynają się schody, bo jak zobaczyłam to podanie, to ja kompletnie nie wiem jak to wypełnić. Jest pozycja związana z bankiem, i tu moje pytanie: mam konto walutowe w Polsce, czy powinnam je tu podać? Czy musi być podane Niemieckie konto? (którego zresztą nie mam). I druga sprawa: są tam dane dotyczące małżonka, a skoro go nie mam, to powinnam to miejsce zostawić puste?. Stron jest do wypełnienia 8 z tego co znalazłam, o ile dobrze znalazłam.. Mógłby ktoś zerknąć czy to jest napewno to? https://www.formulare-bfinv.de/ffw/form/display.do?$context=FF53455C28C540C5116D. I wystarczy to wysłać do Finanzamnt czy trzeba stawić się osobiście?.
Druga sprawa: wczoraj przyszło mi pismo pt. "witamy w Minijob" co mnie kompletnie zaskoczyło, bo dlaczego dopiero teraz?. Oczywiście poinformuję szefa, żeby to zamknął, ale w takim razie- czy w tym wypadku ubezpieczając się mam prawo do ubezpieczenia w Niemieckiej kasie chorych czy muszę się ubezpieczyć prywatnie?. Bo rozmawiając ostatnio z jedną Niemiecką księgową, ta wspomniała, że jeśli nie pracowałam jeszcze na Niemiecką umowę, to muszę ubezpieczyć się prywatnie. Lecz teraz nie wiem, czy Minijob zmienia sprawę?.
I proszę jeszcze o podanie jakiś ważnych, a nie powszechnie znanych informacji dotyczących Gewerbe, bo z osobą, która będzie mi to mogła wyjaśnić od deski do deski spotkam się dopiero jak będę w Polsce. A dzwoniłam do jednego miejsca, od którego mam 100 km i jest tam gościu co rozlicza Gewerbe, ale za wizytę zażądał sobie 80 euro za godzinę+VAT więc podziękowałam... Wiem, że mogę zarobić 17500 euro w tym roku, rozliczyć się do 31 maja przyszłego roku, że powinnam wystawiać rachunki na kilka osób a nie na 1. I jeszcze jedna sprawa, bo dowiedziałam się, że mogę sobie wszystkie rzeczy związane z pracą odliczyć, więc tu moje pytanie: w Niemczech wystarczą paragony czy potrzebne są faktury jak w Polsce?. I poza tym czy jest to prawdą, że mogę sobie pewne rzeczy odliczyć, skoro nie płacę VAT-u za rachunki i podobno podatku?.
Przepraszam za moje zieleniactwo w tej sprawie, ale sprawa założenia firmy była nagła i nie miałam kiedy dopytać się co i jak.. Proszę o rozjaśnienie mi moich obaw.
Druga sprawa: wczoraj przyszło mi pismo pt. "witamy w Minijob" co mnie kompletnie zaskoczyło, bo dlaczego dopiero teraz?. Oczywiście poinformuję szefa, żeby to zamknął, ale w takim razie- czy w tym wypadku ubezpieczając się mam prawo do ubezpieczenia w Niemieckiej kasie chorych czy muszę się ubezpieczyć prywatnie?. Bo rozmawiając ostatnio z jedną Niemiecką księgową, ta wspomniała, że jeśli nie pracowałam jeszcze na Niemiecką umowę, to muszę ubezpieczyć się prywatnie. Lecz teraz nie wiem, czy Minijob zmienia sprawę?.
I proszę jeszcze o podanie jakiś ważnych, a nie powszechnie znanych informacji dotyczących Gewerbe, bo z osobą, która będzie mi to mogła wyjaśnić od deski do deski spotkam się dopiero jak będę w Polsce. A dzwoniłam do jednego miejsca, od którego mam 100 km i jest tam gościu co rozlicza Gewerbe, ale za wizytę zażądał sobie 80 euro za godzinę+VAT więc podziękowałam... Wiem, że mogę zarobić 17500 euro w tym roku, rozliczyć się do 31 maja przyszłego roku, że powinnam wystawiać rachunki na kilka osób a nie na 1. I jeszcze jedna sprawa, bo dowiedziałam się, że mogę sobie wszystkie rzeczy związane z pracą odliczyć, więc tu moje pytanie: w Niemczech wystarczą paragony czy potrzebne są faktury jak w Polsce?. I poza tym czy jest to prawdą, że mogę sobie pewne rzeczy odliczyć, skoro nie płacę VAT-u za rachunki i podobno podatku?.
Przepraszam za moje zieleniactwo w tej sprawie, ale sprawa założenia firmy była nagła i nie miałam kiedy dopytać się co i jak.. Proszę o rozjaśnienie mi moich obaw.