Gewerbe

• Autor wątku Autor wątku dumelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dumelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mieszkam w polsce mam oferte pracy w niemczech ale musze założyc w niemczech gewerbe na czym to polega bo szef mi powiedział ze na godzine da mi 9 e i opłacenie gewerbe jest 20e cos tu mi sie nie podoba co myslicie o tym

to Ci dobrze powiedzial...i nie zapomnij ubezpieczenie zdrowotne (obowiazkowe Niemieckie)

A będziesz faktycznie prowadził własną firmę (świadczył usługi na rzecz wielu zleceniodawców, sam rozporządzał własnym czasem pracy, wystawiał faktury, wynagrodzenie otrzymywał za wykonane działo a nie za czas pracy)? Bo jeżeli nic się nie zmieni i dalej będziesz pracował dla szefa, to mamy do czynienia z tak zwaną Scheinselbständigkeit (pozorowane prowadzenie własnej działalności gospodarczej w celu obejścia przepisów prawa pracy, ubezpieczeń społecznych, pozwolenia na pracę dla cudzoziemców).

Zalozenie przez Polaka wlasnej dzialalnosci gospodarczej na terenie Niemiec jest znanym sposobem na obejsciem przepisow prawa pracy. Ale za 9€/h nie baw sie w to! Tyle zarabiaja zatrudnieni na stale, a szef odprowadza za nich podatki i wszelkie ubezpieczenia. Ty musialbys robic to sam, a za takie pieniadze nie bedziesz w stanie. Lepiej zaczekaj jeszcze pol roku: niemiecki rynek pracy otwiera sie dla obywateli nowych panstw czlonkowskich Unii 1 stycznia 2011 roku.

Powrót