Giełda kryptowalut, zamrożone środki

• Autor wątku Autor wątku Mirek86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mirek86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam problem z pewną giełdą kryptowalut. Dnia 29.12.2017 dokonałem kilku transakcji kupna kryptowaluty
po kursie 16 groszy za sztukę i sprzedaży po cenie 29gr. W wyniku tych transakcji powiększyłem kapitał o 200% .
Na drugi dzień okazało się, że niby był to błąd systemu spowodowany pracami technicznymi. Chciałbym zaznaczyć
, że wahania tej kryptowaluty w ciągu tego miesiąca przekraczały 30gr, więc to nie była nadzwyczajna wartość
po której dokonałem zakupu. Zarząd giełdy w niektórych przypadkach anulował zawarte transakację tego dnia,
a w moim przypadku saldo konta zostało zamrożone i anulowane.
Po zaistniałej sytuacji zarząd giełdy zmienił regulamin bez poinformowania o tym fakcie, dopisując wygodny
dla siebie punkt, który brzmi następująco, a nie istniał podczas rejestracji :

"Zgodnie z artykułem 286 kk. oszustwa polegające na uzyskaniu korzyści majątkowej w wyniku błędu systemu,
spowodują zablokowanie konta do czasu wyjaśnienia a sprawa może zostać przekazana do prokuratury."

W związku z zaistniałą sytuacją mam pytanie.
Czy właściciel giełdy może anulować nie wygodne dla siebie transakcje, skąd mam wiedzieć czy faktycznie to był błąd giełdy czy może kurs faktycznie był taki ?
Czy zgodnie z prawem administrator może powoływać się na punkt regulaminu, który do tej pory nie istniał?
Czy taka zmiana regulaminu jest zgodna z prawem ? Według mnie jest to oszustwo.

Kolejna sprawa dotyczy punktu regulaminu, który brzmi:

"Usługodawca ma prawo wstrzymać wypłatę środków z każdego salda
Użytkownika jeżeli otrzymał wiarygodną wiadomość o możliwości popełnienia
przestępstwa przez Użytkownika lub urzędowe zawiadomienie w tej sprawie.
Usługodawca ma prawo w takim przypadku zawiesić działanie Konta Użytkownika do czasu wyjaśnienia sprawy. "

Transakcjie jakie dokonałem były zgodne z panującym kursem na giełdzie, tak jak dokonywałem je do tej pory.
Środki mam zablokowane w kwocie około 8tyś złotych.
Czy administrator ma prawo je przetrzymywać, bo nie uważam się za "przestępce" ? W tym momencie zamiast inwestować w inne kryptowaluty
muszę czekać aż łaskawie giełda odmrozi pieniądze. Na ta chwile przez brak dostępu do środków straciłem 1000zł.
Takich osób jak jak jest więcej.

Ostatnia edycja:
Skoro to giełda, to napisz skargę do Komisji Nadzoru Finansowego :D

Powrót