giełda transportowa/wyłudzenie

• Autor wątku Autor wątku videculfide
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

videculfide

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Szanowni Państwo,

mam takie pytanie:

otwieram giełdę transportową (coś na zasadzie jak allegro) tylko sprzedaje się ładunki. Chciałbym zapytac o ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNĄ, jesli:

spedycja A - sprzeda ładunek
przewoźnik B - kupuje ładunek

ładunek X nigdy nie trafia do miejsca docelowego D.

Spedycja/Uzytkownik nie widzi się przed dokonaniem zakupu, widza tylko swoje NIKI (nazwy uzytkowników). czy ja jako Spółka odpowiadam, jesli ktoś ukradnie towar ?

Ja wystawiam tylko faktury za usługę posrednictwa handlowego.

ty się lepiej zastanów czy masz możliwości w ramach prowadzonej działalności właściwego zabezpieczenia bazy danych, odpowiedzniego przechowywania historii logowań uczestników, odpowiednich ludzi którzy będą wydobywali na potrzeby Policji /Prokuratury/Sądów/US i unnych odpowiednie dane i następnie im przesyłaly i wiele jeszcze tego typu problemów... ( w skali miesiąca to będzie prawdopodobnie kilkaset -kilku tysiecy pism....- oczywiście po pewnym okresie funkcjonowania platformy...)

Ostatnia edycja:
mamy hosting w najwiekszej firmie w Polsce (nie mamy logowań, historii logowań,) obecnie transakcje są niewielki 6-10 dziennie, o wartości obrotowej rzędu 10000 euro/ dziennie, wiec jesteśmy mikruskami, ale wartość przewożonych ładunków pro 1 - to srednio 10-300.000 euro. Nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy krs jest prawdziwy czy sfałszowany.

Dlatego ponawiam pytanie:

Czy mozemy jakio Spółka z o.o. być pociągnięci do odpowiedzialności i czy możemy WERYFIKOWAĆ (i w jaki sposób) wpisy do Ewidencji KRSy...itp. oprócz BIKU, bo to możemy.

dziękuję

Powrót