Głosowanie na WZ przez innego wspolnika - pilne!

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam!
Potrzebuje jak najszybciej odpowiedzi na bardzo dla mnie ważne pytanie : czy jest możliwość, aby wspólnik posiadający 30% udziałów udzielił dożytowniego(albo po prostu jakiegoś czasowego) pełnomocnictwa w głosowaniu na WZ itp. wspólnikowi który ma 20% udziałów? Tak, żeby wspólnik 30%owy miał tylko możliwość pobierania dywidendy w wysokości 30%. Wiem, że są akcje nieme w S.A., ale jak to jest w spółce z o.o. ?
Potrzebne mi na jutro, podpisuję dość istotną umowę..
Pozdrawiam.

243ksh.
§*1.*Jeżeli ustawa lub umowa spółki nie zawierają ograniczeń, wspólnicy mogą uczestniczyć w zgromadzeniu wspólników oraz wykonywać prawo głosu przez pełnomocników.
§*2.*Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie pod rygorem nieważności i dołączone do księgi protokołów.
§*3.*Członek zarządu i pracownik spółki nie mogą być pełnomocnikami na zgromadzeniu wspólników.
§*4.*Przepisy o wykonywaniu prawa głosu przez pełnomocnika stosuje się do wykonywania prawa głosu przez innego przedstawiciela.

Ograniczenia 244
Wspólnik nie może ani osobiście, ani przez pełnomocnika, ani jako pełnomocnik innej osoby głosować przy powzięciu uchwał dotyczących jego odpowiedzialności wobec spółki z jakiegokolwiek tytułu, w tym udzielenia absolutorium, zwolnienia z zobowiązania wobec spółki oraz sporu między nim a spółką.

Co do pełnomocnictwa nieodwołalnego
Art.*101.*§*1.*Pełnomocnictwo może być w każdym czasie odwołane, chyba że mocodawca zrzekł się odwołania pełnomocnictwa z przyczyn uzasadnionych treścią stosunku prawnego będącego podstawą pełnomocnictwa.
§*2.*Umocowanie wygasa ze śmiercią mocodawcy lub pełnomocnika, chyba że w pełnomocnictwie inaczej zastrzeżono z przyczyn uzasadnionych treścią stosunku prawnego będącego podstawą pełnomocnictwa.

Powrót