gmina właścicielem fragmentu dzialki

• Autor wątku Autor wątku luk1380
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luk1380

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

chciałbym przedstawić następującą sytuację:
pojawiła się okazja abym nabył działkę - a ściślej mówiąc jej fragment. Drugi fragment jest własnością gminy - i te dwie części stanowią całość - linią podziału jest granica pola (własność mojej rodziny). Pytania są następujące:
a) czy wykupując ten jeden fragment mam możliwość (prawo) ubiegać sie o zakup drugiego, którego właścicielem jest gmina;
b) czy gmina ma prawo nie podejmować jakichkolwiek działań aby sprzedać posiadany przez siebie fragment;
b) gdyby gmina postanowiła sprzedać swoją część czy moja pozycja (jako właściciela pierwszego fragmentu) jest uprzywilejowana ??
c) czy jest możliwe że drugi fragment kupi osoba trzecia ?? - może doprowadzić do zakleszczenia (biorąc pod uwagę polską mentalność);
d) jakie inne pytania powinienem sobie zadać aby pomyślnie rozwiązać tą sprawę;

Za wszelkie informację z góry dziękuję.

a/ teoretycznie tak, o ile gmina zechce sprzedać, ale w drodze przetargu;
b/ ma prawo - jak każdy właściciel, może lecz nie musi wyzbywać się swojej własności;
c/ w przypadku sprzedaży można skorzystać z pierwszeństwa nabycia (bez przetargu), jeżeli:

Ustawa o gospodarce nieruchomościami:
[lex:e8mnqmho]Art. 37
1. Z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, nieruchomości są sprzedawane lub oddawane w użytkowanie wieczyste w drodze przetargu.

2. Nieruchomość jest zbywana w drodze bezprzetargowej, jeżeli:
......
6) przedmiotem zbycia jest nieruchomość lub jej części, niezbędne do poprawienia warunków zagospodarowania nieruchomości przyległej, stanowiącej własność lub oddanej w użytkowanie wieczyste osobie, która zamierza tę nieruchomość lub jej części nabyć, jeżeli nie mogą być zagospodarowane jako odrębne nieruchomości,
[/lex:e8mnqmho]d/ jeśli sprzedaż nastąpi w drodze przetargu, grunt może nabyć ktokolwiek;
e/ udać się na rekonesans do gminy i rozeznać sytuację.

Powrót