Godebt 1 - firma windykacyjna..

• Autor wątku Autor wątku Agull
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agull

Użytkownik
Odpowiedzi
164
Witam.. proszę o informację czy mój kredyt nie jest przypadkiem przedawniony..
W 2008 roku zaciągnąłem kredyt gotowkowy w Lukas Banku.
Ostatnią spłatę uiściłem pomniejszona do kwoty 100 zł w dniu 17/12/2009
Potem nic w tej sprawie się nie działo.
Nie było tytułu wykonawczego nadanego przez sąd.
Nie było komornika.
Dziś jednak odezwał się do mnie : GODEBT1 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny.
Żądając spłaty zadłużenia..
Przez tyle lat nikt się nie odezwał..dopiero dziś.
Czy jest szansa na przedawnienie?

Jeśli na pewno nic się nie działo, to sprawa jest przedawniona. Czekaj ewentualnie na papiery z sądu. Nigdzie nie dzwoń, nic nie wyjaśniaj, nie dyskutuj.

Jeśli było jak Pan pisze, przedawnione. Jedno co powinno Pana obecnie zmotywować do ruchu, to nakaz zapłaty.

Nie otrzymałem nakazu zapłaty.
Tak naprawdę już zapomniałem o tym kredycie. Miałem tego w swoim życiu trochę i drobniejszych i większych..i poważnie całkiem mi to wyszło z głowy.
A w jakiej instytucji mogę sprawdzić czy na tym kredycie było cokolwiek " robione " - tak dla swojego spokoju?
Firma windykacyjna mówi, że nic nie było jeszcze robione i dlatego czas zacząć spłacać.
I jeszcze jedno, czy takowe firmy mają prawo wypytywać mnie o pół mojego życia?
Skąd? Ile ? Dlaczego? Itd...?

Najlepiej założyć konto w e-sąd lublin , będzie Pan miał stały monitoring czy coś się w spr.działo lub zadzieje (nakaz zapłaty).
Pytania mogą zadawać, Pan nie musi na nie odpowiadać ani nawet rozmawiać z nimi.

Mam pytanie...

Czy jednocześnie może być sprawa długu u komornika i w firmie windykacyjnej? ?

Agull napisał:
Czy jednocześnie może być sprawa długu u komornika i w firmie windykacyjnej
jeżeli FW posiada nakaz zapłaty z klauzulą to jako wierzyciel mógł uruchomić komornika.

A czy jest podobna strona jak e-sąd gdzie mogę sprawdzić jakie toczą się sprawy komornicze ?

Agull napisał:
A czy jest podobna strona jak e-sąd gdzie mogę sprawdzić jakie toczą się sprawy komornicze ?
nie ma takiej, ale jeżeli posiadasz aktywne konto w e-sądzie to folderze moje nakazy dowiesz się czy wierzyciel złożył wniosek o egzekucje i do jakiego komornika,

Ostatnia edycja:
Jeśli splacam dług FW to u komornika wtedy postępowanie jest zawieszone czy jak to jest?

robinson21 napisał:
nie ma takiej, ale jeżeli posiadasz aktywne konto w e-sądzie to folderze moje nakazy dowiesz się czy wierzyciel złożył wniosek o egzekucje i do jakiego komornika,

Mam tam konto i wyobraź sobie, że nie ma wzmianki o żadnym komorniku a mam aktywnego jednego.
Czy to możliwe, że nie pokazują wszystkich spraw ?

Agull napisał:
Czy to możliwe, że nie pokazują wszystkich spraw ?
może sprawy pochodzą z innych sądów rejonowych to tych tam nie zobaczysz,

Aha...
No właśnie.. a jak zatem to sprawdzić ?
Czy każdy sąd - np.w mojej miejscowości ma taką stronę na której mogę zobaczyć co się dzieje?

robinson21 napisał:

Przecież w e-sądzie nie pokazuje czy ktoś oddał sprawę do komornika. Tam widnieje tylko pozew ,ewentualny nakaz zapłaty oraz nadania listów i pozostałe pisma stron jeśli był składany sprzeciw.

Jest tam potwierdzenie na jaki adres wysłali pismo ? Sprawdź w pozwie jaki adres podali.

Jak wpłacasz do FW to poinformuj komornika o tym choć to FW powinna to zrobić bo dojdzie do tego że ty będziesz wpłacać FW a komornik drugie tyle ściągnie dla nich.
Dogadałeś się z FW co do spłat ?

W zwykłym sądzie nie sprawdzisz nic jeśłi nie posiadasz sygnatury sprawy.

Ostatnia edycja:
coco2000 napisał:
Przecież w e-sądzie nie pokazuje czy ktoś oddał sprawę do komornika. Tam widnieje tylko pozew ,ewentualny nakaz zapłaty oraz nadania listów i pozostałe pisma stron jeśli był składany sprzeciw.
jesteś pewien?

robinson21 napisał:
jesteś pewien?

No jasne a co e-sąd obchodzi czy powód dał sprawę do komornika czy nie. Oni tylko wydają nakazy zapłaty albo przekazują sprawę do Sądu Rejonowego.

No właśnie zastanawiam się czy nie powielam wpłat.
FW wpłacam kwotę ale chcą większą.
Najlepiej to chyba wybrać się do komornika i zapytać jakie sprawy są u niego

Agull napisał:
No właśnie zastanawiam się czy nie powielam wpłat.
FW wpłacam kwotę ale chcą większą.
Najlepiej to chyba wybrać się do komornika i zapytać jakie sprawy są u niego

Najwidoczniej myślą ze złapali jelenia i będą cię doić dodając sobie jakieś kolejne kwoty za wymyślone rzeczy.

W e-sądzie masz podaną kwotę , u komornika też możesz się dowiedzieć zresztą chyba przysłał pismo że prowadzi sprawę i jaka kwota jest do wyegzekwowania

I pamietaj ze komornik i tak swoje koszty ściągnie .

Ostatnia edycja:
Powrót