Godzina 22 ...help

• Autor wątku Autor wątku biksu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biksu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!!! Mam Pytanie w sprawie przebywania poza domem po godzinie 22 bez opieki rodziców. Mam 17.5 lat wczoraj zatrzymał mnie dzielnicowy o godzinie 22.15... wylegitymował mnie a później odwiózł do domu. Rodzice byli poinformowani przeze mnie o moim pobycie i nie mieli zastrzeżeń co do godziny. Dzielnicowy rozmawiał z nimi o tym, że później może zacząć się spożywanie alkoholu i narkotyków. Ale najbardziej mnie ciekawi, że nie odwiózł do domu moich kolegów, którzy byli zatrzymani 2 minuty przede mną, dwóch w moim wieku a jeden o rok młodszy.Mówił coś o jakimś zaświadczenie, że jak chce chodzić po 22 to muszą je podpisać rodzice, tylko nie wiem skąd je wziąć. Na końcu powiedział, że jak jeszcze raz mnie złapie to będę miał sprawę, tylko nie wiem za co przecież nic nie zrobiłem i nie byłem pod wpływem alkoholu. Może to dlatego, że zostałem zatrzymany z osobą pełnoletnią, która spożywała alkohol. Czy jak nie będę z takimi osobami to mi nic nie zrobi i nie zawiezie ponownie ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Poproś rodziców żeby napisali tobie oświadczenie że zgadzają się na to abyś na przykład przebywał w godzinach od 22 do 24 poza domem za ich zgodą, ponieważ jesteś pod ich opieką, z zastrzeżeniem że nie będziesz spożywał alkoholu w miejscu publicznym. :evil: :evil:

ale ja nie spożywałem alkoholu w miejscu publicznym. Moim zdaniem powinni mnie spisać i tyle po co te całe odwożenie do domu. A tak na prawdę to młodocianin też musi być już w domu o 22? Jak napisać takie oświadczenie ręczenie czy wydrukować i czy musi być podpis jednego rodzica czy obojga? Czy mogą mi założyć sprawę na następny raz jak mnie spotkają bez tego oświadczenia jeśli nic nie zrobiłem i nie byłem pod wpływem środków odurzających?

[cytat="biksu":2b74h4zd]ale ja nie spożywałem alkoholu w miejscu publicznym. Moim zdaniem powinni mnie spisać i tyle po co te całe odwożenie do domu. A tak na prawdę to młodocianin też musi być już w domu o 22? [/cytat:2b74h4zd]

nie ponieważ jest to już osoba pełnoletnia

[cytat:2b74h4zd]Jak napisać takie oświadczenie ręczenie czy wydrukować i czy musi być podpis jednego rodzica czy obojga?[/cytat:2b74h4zd]

Dla świetęgo spokoju twojego i Pana policjanta oba podpisy

[cytat:2b74h4zd]Czy mogą mi założyć sprawę na następny raz jak mnie spotkają bez tego oświadczenia jeśli nic nie zrobiłem i nie byłem pod wpływem środków odurzających?[/cytat:2b74h4zd]

Nie mają podstaw do założenia sprawy ponieważ przebywanie poza domem osób poniżej 18 roku życia nie jest regulowane żadnymi przepisami. Wiec nie ma podstawy prawnej do tego aby Pan policjant mógł poczynić jakieś działania mające na celu wszczęcia jakiegoś postępowania, ponieważ nie jest to wykroczenie ani przestępstwo.

Po prostu stosuje element prewencji i wychowawczy ponieważ prawdą jest iż osoby poniżej 18 roku życia nie powinny pozostawać bez opieki dorosłego, same po godzinie 22.

Dziękuję za odpowiedz... Pozdrawiam

Powrót