Google Adsense- cel komercyjny

• Autor wątku Autor wątku compl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

compl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Robię stronę na dany temat (o pewnej grze komputerowej) i chcę dodać na nią reklamy Google Adsense. Nie wiem czy gdy je dodam, moja strona stanie się stroną komercyjną. Nie chcę by była komercyjna, bo możliwe, że korzystam na stronie z skryptu, który jest tylko do celów nie komercyjnych. Więc. Czy jeśli dodam reklamy od Google moja strona stanie się komercyjna i nie będę mógł korzystać z skryptów, czcionek do celów nie komercyjnych? Przepraszam jesli pomyliłem dział.

Witaj,

tu nie ma prostej odpowiedzi, gdyż zależy głównie od tego, co licencjodawca programu komputerowego, grafiki czy czcionek uważa za "komercyjny charakter". Tu mogą występować różnice w interpretacji charakteru strony. Dla mnie na przykład "komercyjny charakter" strony występuje wtedy, gdy właściciel strony osiąga jakiekolwiek korzyści (finansowe) z prowadzenia strony, a więc również z wynajmu miejsca pod reklamy. Dla innych zaś "charakter komercyjny" jest tylko wtedy, gdy właściciel strony zarabia bezpośrednio na świadczonej poprzez stronę usłudze... Tak, czy inaczej - decydują wyłącznie zapisy licencji. Zresztą, zawsze, w razie wątpliwości, można zadać pytanie o ich wyjaśnienie właścicielowi praw autorskich (lub autorowi) do stosowanego elementu.

Powrót