Gorzka umowa z Orange.

• Autor wątku Autor wątku Janusz74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janusz74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Od początku roku jestem posiadaczem internetu mobilnego Orange Business Everywhere. Zakupiłem promocyjnie modem do laptopa i podpisałem dwuletnią umowę.
Umowa skonstruowana jest bardzo prościutko. Dostawca nie gwarantuje najniższej prędkości... Lecz przy okazji można się dowiedzieć,że prędkość ta (w moim konkretnym przypadku) wynosić powinna średnio ok. 100 kb/s (EDGE). Faktem jest natomiast ,że prędkości tej nigdy nie miałem. Specjalne narzędzia określają ją w granicach 20-30 kb/s. Dane ściągam z prędkością ok. 3 kB/s. Praktycznie uniemożliwia mi to pracę z internetem. Wielokrotnie zgłaszałem ten fakt do Orange. Za każdym razem obiecano usunięcie niedogodności, ale bez skutku. O wykorzystaniu limitu 0,5 GB nie ma nawet co mówić przy takiej prędkości. Czy istnieje cień szansy na wymówienie umowy o taką usługę ?

Witam, proszę dokładnie zapoznać się z treścia umowy. Jeśli zawiera ona pkt dotyczący odpowiedzialności operatora za brak należytego wykonania umowy (bądź za niewykonanie umowy-z czym w Pana przypadku mamy do czynienia-wnioskując z treści) to można powołać się na ten paragraf. Uważam, że problemem może być tu fakt, który Pan cytuje:
"Dostawca nie gwarantuje najniższej prędkości... "Nie rozumiem jednak co miał Pan na myśli pisząc "Lecz przy okazji można się dowiedzieć,że prędkość ta (w moim konkretnym przypadku) wynosić powinna średnio ok. 100 kb/s (EDGE)". Co to znaczy "przy okazaji"?? Jeśli wynika to z dokumentu (umowy/aneksu, który otrzymał Pan od Orange bądź był Pan przez Orange zapewniany o takich parametrach (celowe wprowadzenie w błąd), to proszę napisać pismo polecone do strony umowy (orange). Powołać sie w nim na to o czym pisałam wcześniej. Jeśli nic takiego w umowie nie ma, to proszę zajrzeć do prawa telekomunikacyjnego i posłużyć się przepisami tej ustawy (Obowiązki operatora, o ile dobrze pamiętam). Proszę podkreślić, iż Pan swoje zobowiązania wypełnia należycie- płaci abonament regularnie i w pełnej wysokości. Jest Pan jednak pozbawiony świadczenia ze strony Orange. Ma to dalsze konsekwencji w postaci braku możliwości wykonywania pracy.
pzdr

temat internetu w orange był wałkowany już wielokrotnie prosze przeszukac forum

Witam i zapraszam do siebie . Dosyć szczegółowo opisana jest walka z Orange :)

student-prawa i jak się mają sprawy ? Dokumenciki wysłali ? Ja w dalszym ciągu nie otrzymałam potwierdzenia rozwiązania umowy i chyba zadzwonie sobie do nich i porządnie ochrzanie.

A tak na marginesie to proponuje wyróżnić ten temat bo powraca jak bumerang . Oszustwa na Allegro też :)

Pozdrawiam :)

Powrót