Gospodarstwo domowe przed 26 rokiem życia a stypendium.

• Autor wątku Autor wątku khn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

khn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Nie jestem do końca pewna czy powinno znajdować się to w tym dziale forum, ale ma problem natury rodzinno-stypendialnej.
Sytuacja przedstawia się tak, że w lipcu wyprowadziłam się z domu rodzinnego. Studiuję w tym samym mieście, więc zmieniłam jedynie dzielnicę pobytu stałego już. Rodzice do teraz nie chcą zaakceptować mojej decyzji, podjętej ze świadomością wszelkich konsekwencji z tym związanych, w związku z czym nie pomagają mi finansowo. Jedyne co mi oferują, to cotygodniowa paczka z żywnością oraz opłata ubezpieczenia, które prowadzi moja mama a ja jakoś w nim jestem (nie wiem na czym to polega). Studiuję dziennie, więc ciężko mi zarobić wystarczającą ilość pieniędzy. Niestety stypendium socjalne mi nie przysługuje, ponieważ dochody mojego taty przekraczają próg stypendialny na mojej uczelni. Idąc tropem rozliczeń podatkowych całego gospodarstwa domowego, pomyślałam o utworzeniu własnego gospodarstwa domowego, jednoosobowego, ale nie wiem czy jest to możliwe. Co trzeba zrobić aby takie gospodarstwo domowe zarejestrować? Nie mam ukończonego 26 roku życia, więc z prawnego punktu widzenia rodzice mają obowiązek wspierać mnie finansowo, ale na własne życzenie z tego zrezygnowałam. Uściślając: czy istnieje szansa, że będę postrzegana i rozliczana jako oddzielne gospodarstwo domowe, co pozwoliłoby mi dostać stypendium socjalne?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

W Twojej sytuacji pozostaje ci jedynie wniesienie pozwu o alimenty od obojga rodziców.
Zasądzenie (nawet minimalnych) alimentów daje sygnał uczelni, że się usamodzielniłeś (sic!) i masz być traktowany jak jednoosobowe gospodarstwo.

Nie ma wyjątków.

decyzja, jak piszesz, podjęta ze świadomością wszelkich konsekwencji - i co, rodzice bogaci, forsy nie dają i my będziemy Cie utrzymywać abyś mogła bawić sie w dorosłą?

Grenada napisał:
W Twojej sytuacji pozostaje ci jedynie wniesienie pozwu o alimenty od obojga rodziców.
Zasądzenie (nawet minimalnych) alimentów daje sygnał uczelni, że się usamodzielniłeś (sic!) i masz być traktowany jak jednoosobowe gospodarstwo.

Nie ma wyjątków.

Dobrze wiedzieć, dziękuję za informacje, bo szczerze mówiąc, nie miałam nawet pojęcia w jakim urzędzie, czymkolwiek mogłabym się tego dowiedzieć.

fewa5 napisał:
decyzja, jak piszesz, podjęta ze świadomością wszelkich konsekwencji - i co, rodzice bogaci, forsy nie dają i my będziemy Cie utrzymywać abyś mogła bawić sie w dorosłą?

Jestem jedynie i na szczęście na tyle rozumna, że nie oceniam człowieka po jednym poście na forum internetowym, które w dodatku jest nastawione na porady prawne, a nie krytykę sposobów radzenia sobie w życiu. Życzę miłego wieczoru.

oddzielne gospodarstwo domowe,
Student, aby go uznać za "gospodarstwo domowe" musi zarabiać netto 1317 zł. Od 2011 roku - 1386 zł.
Przy takim zarobku na 1 osobę nie ma szansy na stypendium socjalne.

Janusz M. napisał:
Student, aby go uznać za "gospodarstwo domowe" musi zarabiać netto 1317 zł. Od 2011 roku - 1386 zł.
Przy takim zarobku na 1 osobę nie ma szansy na stypendium socjalne.

No to jeszcze lepiej! Nie sądziłam, że wytyczne to również zarobki. Dziękuję!

Powrót