Gospodarstwo niskotowarowe

• Autor wątku Autor wątku redboy33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

redboy33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Po otrzymaniu trzeciej raty płatności dla gospodarstw niskotowarowych,w ciągu 6 misięcy i 7 dni złożyłem w ARiMR wniosek o niezrealizowaniu przedsięwzięć dla gospodarstwa niskotowarowego. Powodem niezrealizowania przedsięwzięcia było wystapienia w moim gospodarstwie klęski suszy które miało miejsce w 2008 roku. Na podstawie protokołu komisji powołanej przez Wojewodę Łódzkiego z dnia 28 lipca 2008 ustalono, że wymieniona wyżej szkoda powstała na skutek klęski suszy. Przez co otrzymałem opinię Wojewody Łódzkiego.
Po kilku miesiącach otrzymałem wezwanie od ARiMR w celu złożenia wyjaśnień w tej sprawie :
- brak dokumentów potwierdzających wystapienie klęski żywiołowej zgodnie z ustawą z dnia 18 kwietnia 2002r. o stani klęski żywiołowej .(Dz.U. z 2002 r. Nr 62,poz.558 z pózn.zm)
Poinformowano mnie że stan klęski żywiołowej wprowadza Rada Ministrów (nie wprowadzono).
Niżej wymienione :
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 grudnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania pomocy finansowej na wspieranie gospodarstw niskotowarowych objętej planem rozwoju obszarów wiejskich (Dz. U. Nr 286, poz. 2870)
Jeśli rolnik nie mógł zrealizować zadeklarowanych przedsięwzięć z przyczyn od siebie niezależnych – z powodu tzw. siły wyższej, wówczas musi przedstawić stosowne uzasadnienie takiej sytuacji, w terminie nie później niż w 6 miesięcy od dnia otrzymania płatności w trzecim roku realizacji planu rozwoju gospodarstwa. Za siłę wyższą może być uznane wystąpienie jednej z poniższych okoliczności:
1) wystąpienie klęski żywiołowej
Proszę o wyjaśnienie różnicy pomiędzy pojęciem " klęski zywiołowej" która mam w Opini Wojewody a "stanem klęski zywiołowej" zgodnie z ustawą (czy jest to równoznaczne)
Jaki dokument w/w sprawie potwierdziłby że w moim gospodarstwie wystapiła klęska suszy dla ARiMR ??(poswiadcznie kleski suszy)
Na dzień dzisiejszy nie otrzymałbym 4 i 5 raty płatnosci z braku wyżej wymienionego dokumentu.
Proszę o odpowiedz .

zgodnie z USTAWA z dnia 18 kwietnia 2002 r. o stanie klęski żywiołowej. (Dz. U. z dnia 22 maja 2002 r.)

1) klęsce żywiołowej - rozumie się przez to katastrofę naturalną lub awarię techniczną, których skutki zagrażają życiu lub zdrowiu dużej liczby osób, mieniu w wielkich rozmiarach albo środowisku na znacznych obszarach, a pomoc i ochrona mogą być skutecznie podjęte tylko przy zastosowaniu nadzwyczajnych środków, we współdziałaniu różnych organów i instytucji oraz specjalistycznych służb i formacji działających pod jednolitym kierownictwem,

ustawa mówi jasno jakie warunki muszą być spełnione aby coś można było uznać za klęskę żywiołową - czy faktycznie mamy tu (w przypadku suszy) do czynienia z klęską żywiołową :?:

" ... a pomoc i ochrona mogą być skutecznie podjęte tylko przy zastosowaniu nadzwyczajnych środków, we współdziałaniu różnych organów i instytucji oraz specjalistycznych służb i formacji działających pod jednolitym kierownictwem"

no cóż ministerstwo działało swoją drogą tak samo jak izby i gminy nie było tu mowy o jednolitym kierownictwie ... skoro problem udało się rozwiać bez tego to zgodnie z ustawą nie było klęski żywiołowej ... a jedynie klęska suszy ...

Mam taki dylemat. Dostalem odmowną decyzję o wypłacie 3 i 4 raty. Uzasadnieniem decyzji jest brak dokumentu potwierdzającego zakup zwierzat gospodarskich. Czy ważny jest dokument przemieszczenia zwierząt złożony do agencji w trakcie trwania tego programu. Na tym dokumencie jest słowo kupno, sprzedaż oraz pieczątki agencyjne potwierdzające przemieszczenie. Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Powrót