Gospodarstwo rolne

• Autor wątku Autor wątku polyanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polyanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Moja babcia(mama mojej mamy) w latach dziewięćdziesiątych zapisała na moją mamę gospodarstwo rolne(chyb jako darowizna). Babcia zmarła parę lat temu.Nie zostawiła testamentu. Moja mama ma jeszcze dwóch braci. No i jak to jest z tym gospodarstwem, czy należy ono do mojej mamy czy tez musi być przeprowadzona sprawa spadkowa? Czy mi wujkowie mogą domagać się od mamy jakiejś spłaty? Ostatnio jeden z braci jej powiedział że ten zapis w księdze wieczystej jest nieważny bo nie ma tam informacji że oni zostali spłaceni.
Czy ktoś może odpowiedzieć mi te pytania?
z góry dziękuję

Jeśli czynność prawna, na podstawie której babcia przeniosła prawo własności nieruchomości jest ważna, to gosp. rolne należy do twojej mamy. Możliwe jest, iż bracia mamy wystąpią z roszczeniem o zachowek(można o tym poczytać w sieci). Z tym, że zastanawiam się, czy nie doszło do przedawnienia roszczenia. Kiedy doszło do otwarcia spadku(śmierci babci)?

Babcia umarła w 2005 roku w listopadzie. czy zatem doszło do przedawnienia roszczenia? A gospodarstwo zostało przepisane u notariusza i wszystko jest zapisane w księdze wieczystej, oprócz tego że bracia mojej mamy zostali spłaceni.

Znalazłam taki zapis w internecie:z tym że moja babcia nie zostawiła testamentu, więc czy to pierwsze zdanie dotyczy mojej sytuacji?

Roszczenie z tytułu zachowku przedawnia się z upływem trzech lat od ogłoszenia testamentu (art. 1007 § 1 k.c.). Natomiast roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanej od spadkodawcy darowizny przedawnia się z upływem trzech lat od otwarcia spadku. Bieg przedawnienia przerywa się przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia, ustalenia, zaspokojenia bądź zabezpieczenia roszczenia, przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje. Potwierdził to Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 22 października 1992 roku (III CZP 130/92, OSN 1993 rok, nr 4, poz. 60). Sąd Najwyższy wyjaśniał również, że konieczną przesłanką przerwania biegu przedawnienia jest przedsięwzięcie czynności bezpośrednich w celu dochodzenia, ustalenia, zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia. Instytucja przedawnienia wpływa bowiem na stabilizację istniejących stosunków prawnych, a ograniczenie w czasie możliwości dochodzenia roszczeń leży w interesie porządku prawnego.

jak się ma dziedziczenie ustawowe do roszczenia do zachowku?

Instytucja zachowku występuje przy dziedziczeniu ustawowym. Termin przedawnienia- 3 lata od otwarcia spadku(śmierci).

czyli generalnie moi bracia nie mają prawa już do niczego z tego gospodarstwa tzn. nie mają prawa do żadnych roszczeń?
przepraszam ,że tak drążę ale moja mam jest bardzo chora i ogólnie mamy kłopoty więc muszę wiedzieć czy rodzeństwo może jeszcze coś od niej chcieć np. jakiejkolwiek spłaty
bardzo dziękuję za pomoc

To roszczenie się przedawniło. Bracia mogą wnieść sprawę do Sądu, ale podniesienie zarzutu przedawnienia bardzo szybko zakończy sprawę.

Powrót